Raoul Wallenberg-monument invigt i Stockholm

publicerad 25 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Bild från invigningen till vänster. Raoul Wallenberg till höger i bild.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I veckan invigdes en byst över diplomaten Raoul Wallenberg i centrala Stockholm. Syftet enligt donatorerna är att hedra Wallenberg ”som en hjälte” och för att ”påminna om och motivera i den oändliga kampen för mänskliga rättigheter och mot rasism och fascism i alla dess former”.

Det är den vänsterpopulistiska Bonniertidningen Expressens tidigare chefredaktör och folkpartistiske riksdagsledamoten Olle Wästberg samt en man vid namn Abbas Asli som tillsammans skänkt bysten, skapad av konstnären Ladislav Vina, till Stockholms stad.

– I motsats till i många andra länder finns det i Sverige knappast några statyer av Raoul Wallenberg. Därför är det mycket bra att Abbas Asli skänkt en byst av Raoul Wallenberg och att den sätts upp på Strandvägen i närheten av det hus där Raoul Wallenberg arbetade när han blev tillfrågad om att åka till Budapest och rädda judar genom att deklarera dem som svenskar. Det är symboliskt att Sverige inte ger Raoul Wallenberg, som ju sedan dog i Stalins Sovjet, en mer central roll, kommenterar Wästberg.

Abbas Asli menar att syftet med monumentet dels är att ”hedra Raoul Wallenberg som hjälte” men också att ”påminna om och motivera i den oändliga kampen för mänskliga rättigheter och mot rasism och fascism i alla dess former”.

– Raoul Wallenberg är Sveriges starkaste symbol världen över i den kampen, hävdar han.

I Schibsted-tidningen SvD utvecklar Wästberg, som själv har judisk bakgrund, sitt resonemang och menar bland annat att ”det är märkligt att han inte har visats större intresse i Sverige”.

Hans gärning kan med fördel tas upp i skolan och vara en del av den viktiga uppgiften att främja demokrati och tolerans. Han kan tjäna som en förebild för unga när det gäller att visa civilkurage och medmänsklighet”, menar han vidare.


Fakta: Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg sägs ha räddat tiotusentals judar från det tysk-ockuperade Ungern, bland annat genom att dela ut ett stort antal skyddspass eller inhyst dem i byggnader som betecknades som svenskt territorium.

I januari 1945 greps Wallenberg av sovjetiska myndigheter, misstänkt för spionage, och efter detta syntes han aldrig till igen. Först 2016 dödförklarades han, exakt vad som hände honom har ännu inte kunnat fastläggas.

Under årens lopp har det också spekulerats i att Raoul Wallenberg hade starka kopplingar till den amerikanska underrättelsetjänsten – och att detta ska ha varit skälet till att han arresterades och fängslades.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!