Konsekvenserna av det minskade barnafödandet kommer att bli svåra, menar ekonomiprofessorn Jesus Fernandez-Villaverde. Han varnar för att utvecklingen kan leda till en ”befolkningskollaps” inom de kommande femtio åren.
Det globala barnafödandet är idag 2,23 barn per kvinna, enligt FN. För att befolkningen ska förbli stabil krävs ett genomsnitt på 2,1 barn per kvinna, men Fernandez-Villaverde hävdar att den faktiska gränsen i praktiken är 2,2 barn per kvinna. Han menar dessutom att FN:s statistik bygger på osäkra uppskattningar.
– Jag och andra demografer och ekonomer argumenterar för att FN:s metoder inte har fångat upp den senaste nedgången. Den verkliga siffran sjönk i själva verket under 2,2 redan förra året, säger han till Bonniertidningen DN.
Barnafödandet har enligt professorn minskat globalt sedan 1960-talet och accelererat ytterligare runt 2014–2015. Han pekar på faktorer som ökade bostadskostnader, sociala medier och höga utbildningskrav som möjliga orsaker. Vidare tror han att det minskade barnafödandet kan komma att utgöra en ”befolkningskollaps”.
– Det kommer att förändra världen helt och hållet under de kommande 50 åren, säger han.
I Sverige ligger barnafödandet på den allvarligt låga nivån 1,45 barn per kvinna, vilket är den lägsta nivån som någonsin uppmätts. Trots detta är siffran i Sverige liksom i de övriga nordiska länderna inte lika katastrofalt låga som i många andra industrialiserade länder, som exempelvis Sydkorea där genomsnittet är så lågt som 0,7 barn per kvinna. Professorn menar samtidigt att också Sverige måste höja barnafödandet för att utvecklingen ska kunna förbli stabil.
– Jag tror verkligen att vi behöver öka barnafödandet. Inte mycket, men om man lyckas hålla en nivå kring säg 1,8 blir det lättare för samhället att hantera nedgången.