Polismästaren vill se “moralundervisning” för att få bukt med skjutningarna

Ökade otryggheten

publicerad 11 april 2024
- av Redaktionen
Carin Götblad, polismästare för nationella operativa avdelningen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Igår mördades en 39-årig pappa kallblodigt framför sin son, av vad som enligt vittnesuppgifter beskrivs som ett invandrargäng.

Polismästare Carin Götbland menar att hela samhället nu måste ”steppa upp” för att få bort skjutningarna och föreslår att ”ämnet etik och moral” därför införs i skolan redan från förskoleklass.

Nya Dagbladet rapporterade tidigare idag om hur pappan enligt vittnen ingrep mot ett aggressivt invandrargäng vid en gångtunnel i Skärholmen, söder om Stockholm, vilket ledde till att han dödades framför ögonen på sin 12-årige son.

– Det är fruktansvärt, vi har en situation med mycket vapen i omlopp. Det är så många unga personer som har vapen på sig. Vi har inte vant oss och det får vi inte göra heller men det är på väg att normaliseras. Vi på polisen är enormt upprörda och gör allt vi kan men det räcker inte, men samhället måste steppa upp, säger Götblad i TV4 Nyhetsmorgon.

– Jag tycker man ska införa ämnet etik och moral i skolan från förskoleklass och framåt där man pratar värderingar och attityder och hur man är mot varandra.

Barn tittar på verkliga mord

När TV4:s programledare påpekar att den mördade pappan visade civilkurage och sa till ett stökigt ”ungdomsgäng” som betedde sig illa – men dödades just som konsekvens av detta, så menar Götblad att hon inte kan uttala sig om det enskilda ärendet.

– Det är en fruktansvärd händelse som visar på den totala normförvirringen, men också det vi ser på väldigt allvarligt, den här gangsterismen på nätet som är kopplat till musikvideos och våld och till en glorifiering bland unga. De fullkomligt marineras i detta från unga åldrar.

– Man lägger ju upp mord idag i realtid på nätet och här sitter små barn och konsumerar det här. Det är klart att de påverkar dem, betonar hon

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!