Poliser: Vi kan inte hantera våldet

publicerad 16 februari 2024
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Åtta av tio poliser anser att det sällan eller aldrig finns tillräckligt många poliser i yttre tjänst för att hantera potentiellt eller faktiskt våld mot poliskollegor.

Detta enligt en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Polisförbundet.

I undersökningen, som genomförts av Novus, uppger 66 procent av de svarande poliserna att deras mentala beredskap har höjts på grund av kriminellas skjutningar och sprängningar.

Det är viktigt att skydda de som skyddar oss. Polisyrket är riskabelt och arbetsgivaren måste göra allt den kan för att minimera riskerna. Vi anser att det ska vara minst två poliser vid potentiellt hotfulla situationer, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet, i ett pressmeddelande.

Vidare svarade 61 procent att kommenderingar, som involverar resor till andra regioner i syfte att förstärka mot våldsvågen, urholkar den egna regionen på resurser. Samtidigt anser 56 procent att de rekordhöga nivåerna av skjutningar och sprängningar gör att de får fler arbetsuppgifter i sin region.

41 procent av poliserna anser även att den viktigaste faktorn för att öka säkerheten hos poliser är att man behöver fler poliser. Vidare kommer bättre arbetsledning och skärpt lagstiftning gällande våld mot poliser på plats två och tre.

Undersökningen gjordes mellan den 18 oktober och 7 november 2023, där totalt 1043 poliser svarade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!