Polisens skyddsombud: ”Gör det straffbart att förolämpa poliser”

Invandrarvåldet

publicerad 26 november 2021
- av Sofie Persson

Den organiserade brottsligheten blir allt svårare för polisen att hantera, konstaterar Lena Amarøe, skyddsombud hos Polismyndigheten. För att stärka polisens urholkade auktoritet menar hon att man behöver återinföra brottet ”missfirmelse av tjänsteman”.

Det räcker inte med lagen mot blåljussabotage, det behövs fler lagar för att förhindra att kriminella utmanar våldsmonopolet, menar Lena Amorøe, nationellt huvudskyddsombud på Polismyndigheten.

Det måste åter bli straffbart att förolämpa och trakassera poliser i deras yrkesutövning”, skriver hon i DN debatt.

Hon menar att kriminella blir bättre på att organisera sig och att de även tittar på polismyndigheten för inspiration.

De utmanar och tar steg framåt, något som drabbar mina kollegor negativt,” menar huvudskyddsombudet.

Amorøe menar också att de kriminella alltmer sätter sig upp mot polisen inför allmänheten.

Ett exempel på en sådan företeelse är när kriminella iförda synliga skydds­västar och radioutrustning ”patrullerar” och på så sätt visar sin makt i utsatta områden”.

Hon efterlyser därför att brottsrubriceringen ”missfirmelse av tjänsteman”, som innebär straffrättsligt skydd mot förolämpning för den som har ämbetsansvar och som togs bort för ett par år sedan, måste återinföras. Vidare menar hon att lagen om blåljussabotage måste skärpas.

Det krävs att politiker markerar att de ser ännu allvarligare på före­teelser som innebär att rättsväsendets myndighetsutövning försvåras och försvagas”, antyder Amorøe.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.