Polisen varnar för falska poliser

publicerad 27 november 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bedragare som utger sig för att vara poliser kontaktar äldre för att lura dem på pengar, och är just nu aktiva i bland annat Ystad och Trelleborg, skriver Trelleborgs Allehanda. Polisen går nu själva ut med en varning för falska poliser.

Bedragarna uppger att de kontaktar de äldre från Polismyndigheten och påstår att de arbetar med en utredning, och därför behöver tillgång till den äldre personens bankkort. Den falska polisen vill därför komma hem till sitt offer och hämta bankkortet.

Det förekommer även att de falska poliserna ringer för att meddela att en nära anhörig skadats på något sätt och ligger på sjukhus. Bedragaren säger därefter att han behöver tillgång till personens bankkort, inklusive kod. Man erbjuder även att förvara smycken åt sitt offer. De falska poliserna åker därefter hem till den äldre och hämtar kort, kod och smycken.

Polisens tips på hur man ska tänka om man blir kontaktad av någon som utger sig för att vara polis:

  • Polisen, banken eller någon annan seriös aktör skulle aldrig åka ut till en målsägare för att hämta in bank- och kreditkort.
  • I alla kontakter på telefon och mejl, säkerställ att den du har kontakt med är den som individen utger sig för att vara.
  • Släpp aldrig in någon över tröskeln som du inte vet vem det är. Ring tillbaka och kontrollera den institution eller det företag som individen påstår sig komma ifrån.

 

Polisen uppmanar även anhöriga till äldre att vara vaksamma, att man som anhörig kan hjälpa genom att råda äldre släktingar att bara ha en mindre summa pengar på konton kopplade till bankkort.

 

NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!