Polisen utför gränskontroller i delar av Sverige

publicerad 13 november 2015
Centralstationen i Malmö.

Från och med igår utför polisen gränskontroller i delar av Sverige. Kontrollerna är slumpmässiga och inte heltäckande. ”Den som söker asyl kommer att få sin ansökan prövad i vanlig ordning”, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Efter regeringens beslut om att tillfälligt införa inre gränskontroller, fokuserar polisen sin förmåga till det där det är stora flöden in i landet, det vill säga i region Syd och Väst.

Slumpmässiga kontroller
Vid en gränskontroll får egentligen alla kontrolleras, men det kommer inte att ske i detta fall.

– Om det är 500 personer ombord på ett tåg från Köpenhamn kommer inte 500 personer att kontrolleras. Att införa en total gränskontroll är inte genomförbart, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Istället för hundraprocentiga kontroller kommer polisen att göra slumpmässiga stickprovskontroller eller kontroller om det finns en konkret anledning.

– Kontrollen får inte göras på grund av till exempel etniska markörer. Istället kan man göra det genom att till exempel kolla var femte passagerare eller var fjärde bil, säger Patrik Engström.

Tågen från Danmark kommer att kontrolleras före första station på den svenska sidan. Antingen genom att man stannar tåget eller via ombordkontroll samtidigt som man färdas över bron.

Kan ta längre tid
Resenärer – även barn – behöver kunna visa att de har rätt att vistas i Sverige, till exempel genom att visa upp pass eller nationellt id-kort.

För nordiska medborgare och personer som har uppehållstillstånd i ett nordiskt land räcker det med ett giltigt nordiskt körkort eller ett giltigt id-kort utfärdat i ett nordiskt land. Svenska medborgare som vill resa ut eller in i Sverige behöver inte heller ha pass eller id-kort, men det är bra att ha sådana med sig.

– Ingen som har rätt att komma in i Sverige kommer att stoppas, men om man inte har en id-handling kan det ta lite längre tid. Om man är bosatt och folkbokförd här behöver polisen göra enkla dataslagningar som tar några minuter, säger Patrik Engström.

Rederierna, och andra som tillhandahåller transport, väljer själv vilka de vill släppa ombord.

Personer som kommer via Öresundsbron för att söka asyl kommer hjälpas med busstransport till Migrationsverket. Personer som inte kan visa att de har rätt att vistas i Sverige och inte söker asyl kan polisen avvisa direkt tillbaka till det land de kom från eller lämna deras ärende till Migrationsverket.

Regionerna får förstärkning
Fram till måndag klockan 12 resursförsörjer varje region sig själv sen kommer man att förstärka från andra delar av landet.

– Resursmässigt kommer det att bli en påfrestning, men vi kommer att klara det, säger Thomas Wallberg, kommenderingschef i Alma.

I nästa period, från måndagen den 23 november, kommer polisen att skapa tre rörliga gränskontrollgrupper i Stockholm, Väst och Syd för att upprätthålla kontrollen framöver.

– Polisens planeringshorisont är sex månader, säger Thomas Wallberg.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.