Polisen fruktar ny mordvåg

Invandrarvåldet

publicerad 11 september 2023
- av Jan Sundstedt
Uppsalapolisens Andreas Pallinder har satt flera adresser under bevakning.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Förra veckan mördades modern till en känd gängkriminell i problemförorten Gränby i Uppsala. Polisen fruktar nu en våg av blodiga hämndattentat och har satt flera adresser under konstant bevakning.

Under torsdagen kunde två personer gripas på sannolika skäl misstänkta för mordet. Ynglingarna som är 15 respektive 19 år gamla nekar båda till brott.

Gärningsmännen ska inte vara hemmahörande i Uppsala utan komma från Stockholm och Västsverige och enligt polisen har det blivit allt vanligare att kriminella nätverk använder sig av personer bosatta i andra städer för att begå mord.

– Det följer ett mönster vi har sett senaste året, att det kommer in väldigt unga personer utifrån som blir lejda till att begå grova brott här, säger Andreas Pallinder, utredningschef vid polisen i Uppsala till statskanalen SVT.

Uppsalapolisen uppges ha fått förstärkning och har dessutom utökat övervakningen och bevakningen av vissa särskilt intressanta individer. Polisen bedömer risken för hämndaktioner som hög och har därför inkallat även redan pensionerade poliser för tjänstgöring.

– Vi förbereder oss för att det nu blir en eskalering, även om vi såklart vill undvika det. Vi har adresser under bevakning och lokalpolisområdet arbetar intensivt med att ha närvaro på rätt platser, fortsätter utredningschefen.

Sonen till den mördade kvinnan ska ha en framstående position i gänget Foxtrot som själva bland annat ägnar sig åt narkotikaförsäljning och mord och som varit involverade i flera uppmärksammade skjutningar.

Gängets ledare Rawa Majid är efterlyst för grovt narkotikabrott och förberedelse till mord, men håller sig gömd i Turkiet. Enligt kriminalreportern Diamant Salihu är det sannolikt en intern konflikt och splittring inom det kriminella nätverket som lett till mordet på kvinnan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!