Inrikes

Polisen får helikopterstöd av Försvaret

Försvarsmakten ska stötta Polisen med helikoptertransporter. Det beslutade regeringen den 11 september. Förslaget välkomnas av Rikskriminalpolisen.

Hos Polisen har man under en längre tid haft behov av att kunna transportera specialutbildad personal snabbare och i större omfattning än vad som är möjligt i dag.
– Vi har ingen renodlad transporthelikopter, vilket blir ett problem vid tidskritiska insatser, till exempel vid terroristangrepp, pågående dödligt våld eller bombskyddsverksamhet, säger Håkan Wall, enhetschef vid Rikskriminalpolisen.

Därför ger regeringen Försvarsmakten i uppdrag att stötta polisen med så kallad medeltung helikopterkapacitet. I praktiken betyder det att transportproblemet är åtgärdat. Håkan Wall är nöjd med beslutet.

– Insatstiden är ofta helt avgörande för vår förmåga att skydda medborgarna, och transportfrågan har följaktligen varit aktuell ända sedan Nationella insatsstyrkan skapades i början av 90-talet. Den här lösningen innebär ett stort mervärde för Polisens operativa förmåga vid svåra och komplicerade situationer, säger han.

Utvecklingen av Försvarsmaktens stöd till Polisen kommer ske stegvis, och inleds den 1 januari 2014.

 

Källa: Polisen.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!