Polischef: ”Omöjligt att krossa gängen”

Ökade otryggheten

publicerad 1 juni 2022
- av Jan Sundstedt
Polisen klarar inte av att hantera gängen.

Politiker kräver att de kriminella gängen ska “krossas”. Polischefen Magnus Sjöberg hävdar dock att det med nuvarande förutsättningar är omöjligt att få bort de organiserade brottsnätverken och att polisen i praktiken måste nöja sig med att försöka ”minska det dödliga gängvåldet”.

– Det går inte, och det är inte det vi är ute efter. Jag vill inte använda ord som krossa, vinna över, eller besegra för det är inte det vi pratar om här. Det går inte att krossa ett socialt nätverk. Kriminalitet och gäng kommer att finnas. Det vi försöker göra är att minska det dödliga gängvåldet, säger Sjöberg som är chef vid Nationella taktiska rådet vid polisen.

Han hävdar att de som tror att man kan få bort gängen inte har förstått situationen och menar att det är omöjligt att krossa de ”sociala nätverken”.

Att polisen ens skulle lyckas med att minska det dödliga gängvåldet under de kommande tio åren finner han också som mycket osannolikt. Själv menar Sjöberg att samhället först måste ”omvärdera” synen på ”heliga kor” som personlig integritet, lagring av information och sekretess för att nå resultat i brottsbekämpningen.

Nyligen gick en annan polischef – Christoffer Boman, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland ut och konstaterade att polisen inte längre har förmågan att stoppa det grova våldet som en följd av samhälleligt misslyckande.

– Sverige har tappat greppet om skjutningarna, det ser vi på decennier av misslyckanden i samhället. Det är inget specifikt för Eskilstuna, vi ser det på många håll i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!