Polis mördad i Göteborg

Ökade otryggheten

publicerad 1 juli 2021
- av Per Nordin

Klockan 22.34 under onsdagskvällen blev en polis skjuten i den invandrartäta stadsdelen Biskopsgården i Göteborg. Polismannen fördes till sjukhus med svåra skottskador men sjukvårdspersonalen lyckades inte rädda mannens liv.

Enligt skattefinansierade SVT stod en polispatrull och pratade med några människor vid Höstvädersgatan i Biskopsgården när någon eller några plötsligt började beskjuta dem och skadade en polisman i 30-årsåldern allvarligt, varpå hans kollegor tillkallar ambulans och ger den skottskadade polisen första hjälpen.

Drygt fyra timmar efter skjutningen tillkännagav polisen att mannen hade dött av sina skottskador.

– Detta är en tragisk händelse. Det berör oss alla, det är en kollega som har omkommit. tjänsten. Vi har tagit ett nationellt beslut om att ha tyst minut kl 12 och flaggorna på halv stång i hela landet, säger Klas Johansson, regionpolischef i väst, under en presskonferens.

Polisen har tagit in flera personer till förhör under natten men ännu har ingen misstänkt gärningsman gripits för dådet.

Noterbart är att händelsen utspelade sig i Biskopsgården som är hårt drabbat av massinvandring och kriminalitet och polisområde Storgöteborgs chef Erik Nord erkänner att det är ett område där polisen vanligtvis är särskilt försiktig på grund av alla gäng och konflikter som ”pyr” där.

– Det är ett av de områden man har särskild tillsyn i, säger han.

Den avlidne polismannen ska vara drygt 30 år och inte ha arbetat särskilt länge som polis. Man bekräftar också att polispatrullen bar uniform vid dådet, men att man inte var på plats för att utreda något särskilt brott utan som en del ”i det löpande linjearbetet”.

– Vi är väldigt beslutsamma i att klara upp det här brottet, konstaterar Klas Johansson.

Noterbart är att polisen ännu inte har valt att gå ut med ett signalement på skytten, trots att man har uppgifter om ett sådant. Man vill heller inte säga om det finns kopplingar mellan polismordet och gängkriminaliteten.

– Vi ska inte göra det just nu. Vi konstaterar att det har skett i den miljön där det förekommer skjutningar mellan lokala kriminella nätverk. Det är ett spår i den förundersökning som bedrivs, säger Erik Nord.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


112 890 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.