Pedofildömd kan få adoptera

publicerad 29 november 2013

En man i Helsingborg, Skåne, har föreslagits av Socialnämnden till att få adoptera en tioårig pojke. Mannen har sedan tidigare dömts för sexuellt utnyttjande av en femårig flicka.

Socialnämnden godkände mannen, som är i 60-årsåldern, till att adoptera sin styvson. Detta utifrån en utredning som innehöll många brister, avslöjar HD.se.

Sedan tidigare ska även mannen vara misstänkt för våldtäkt mot ett annat barn. Sammanlagt är han dömd för 90 olika brott, mestadels ekonomisk brottslighet.

Enligt HD.se, som tagit del av tjänstemannautredningen från socialförvaltningen, lämnar den flera frågetecken efter sig.

– Jag kan inte svara för hur tjänstemännen hanterar fallen. Socialnämnden gör grundliga bedömningar i alla ärenden, och beslut tas utifrån de förutsättningar som finns vid det tillfället, säger Anders Lundström (KD), ordförande för socialnämnden i Helsingborg, till TT.

Helsingborgs socialtjänst har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, av kommunens socialdirektör Dinah Åbinger. Hon är missnöjd med att den bristande utredningen om adoption hamnade på nämndens bord.

– Jag borde ha stoppat det. Men det fanns omständigheter som gjorde att det ändå gick vidare dit även om jag inte vill gå in på vilka. Det är bäst om IVO granskar ärendet, säger hon till TT.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


112 890 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.