Över 26 000 befinner sig i Sverige trots utvisningsbeslut

publicerad 23 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Utvisning
Nyhetsbyrån TT rapporterar att minst 26 000 personer har fått beslut om utvisning.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Över 26 000 personer som fått beslut om utvisning befinner sig fortfarande i landet varav minst 8 000 är försvunna, rapporterar nyhetsbyrån TT. Regeringen hävdar att man trappar upp arbetet med att verkställa utvisningarna.

I efterdyningarna av terrordådet i Bryssel, där två svenskar med kallt blod mördades och en skadades allvarligt, baserat på det faktum att offren var just svenskar, återupprepar regeringen sitt löfte om att personer utan giltiga skäl att vara i Sverige ska lämna landet. Arbetet går dock trögt och trots utvisningsbeslut finns för närvarande över 26 000 personer kvar i Sverige trots utvisningsbeslut.

Omkring 15 000 av dessa finns i Migrationsverkets system och drygt 11 000 ärenden har överlämnats till polisen. Av dessa 11 000 har 8000 gått under jord och är således efterlysta. Exempelvis Brysselterroristen Abdesalem Lassoued vistades illegalt i både Sverige och Belgien.

– Är de inte här lagligt ska de lämna landet. Farliga människor för andra, som inte är svenska medborgare, måste lämna Sverige omedelbart, underströk Ulf Kristersson i samband med en presskonferens häromveckan.

Brysselterroristen Abdesalem Lassoued. Montage. Foto: Privat, faksimil/Twitter

Sedan den nya regeringen tillträdde har man infört endast en ny lag som påverkar arbetet med utvisningar. I augusti fick polisen utökade befogenheter att genomföra inre utlänningskontroller, men dessa har hittills gett magert resultat. Blott var tionde kontroll resulterar i att en person tas i förvar eller skickas ut ur Sverige.

Regeringen har också utlovat en vad man kallar “storskalig nationell folkräkning” för att få en bättre uppfattning om vilka som vistas i Sverige. Löftet har hittills resulterat i att Skatteverket under 2024 ska öka sina folkbokföringskontroller.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!