Ockelbo anordnade dragqueen-sagostund i protest mot SD

HBTQ-lobbyn

publicerad 2 maj 2024
- av Jan Sundstedt
"Babsan" höll sagostund för de församlade i Ockelbo.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sagostunder med dragqueens för barn blev en het potatis i Sverige under hösten 2022 och våren 2023 och blev en företeelse som Sverigedemokraterna på olika sätt försökte motarbeta.

I samband med årets första maj-firande i Ockelbo hade artisterna Sulo och Babsan bjudits in för att arrangera just en sådan sagostund i syfte att protestera mot SD.

Första maj är snudd på heligt för Socialdemokraterna, trots att partiet enligt vissa bedömare numera flyttat fokus från sin traditionella väljarbas till förmån för bland annat identitetspolitik och väljargrupper med invandrarbakgrund

Under årets första maj-tåg i den lilla kommunen Ockelbo (inklämd mellan Bollnäs och Sandviken) fokuserade kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S) i sitt tal på hbtq-frågan.

Dagen till ära hade Jonsson bland annat bjudit in dragqueenartisten Babsan (Lars-Åke Wilhelmsson) tillsammans med sångaren och författaren Sulo (Sören Karlsson), i syfte att ytterligare slå mot Sverigedemokraternas motstånd i frågan samt supporta företeelsen.

Det kanske låter klyschigt, men när vi pratar om människors lika värde, oavsett om det är i Sverige eller i världen, så är det inte så självklart längre, säger Magnus Jonsson (S) i en intervju med skattefinansierade SVT.

“Frågan är fortfarande levande”

Sagostunderna med vuxna män utklädda till kvinnor, inklusive kraftig sminkning, var som allra mest i ropet under 2022 och 2023 varpå intresset åtminstone tillfälligt tycks ha svalnat en smula. Oaktat detta valde alltså ordförande Magnus Jansson dagen till ära att fokusera på just dessa sagostunder snarare än frågor som rör den svenska arbetarklassen.

Jag tror att vi inte får glömma de debatter som har varit. Det är en grogrund för något, som SD eller den nuvarande regeringen, för hur man vill styra landet. Det är fortfarande levande, menar Magnus Jansson.

SD stora i kommunen

Ockelbo har länge varit ett av Sverigedemokraternas starkaste fästen. För några månader sedan lämnade emellertid ett flertal sverigedemokratiska politiker i kommunen partiet och agerar nu som politiska vildar.

Endast en sverigedemokrat sitter kvar i kommunfullmäktige, ersättaren Stefan Cronlund (SD). Han sitter också som ledamot i fullmäktige. Cronlund uppger att han inte är motståndare till att dragqueens läser för barn men att han skulle prioritera annorlunda.

Vi har en socialnämnd som ser ut att gå back, en utbildnings- och kulturnämnd som ser ut att gå väldigt mycket back, vi har 20 procent av våra niondeklassare som inte får godkänt. Jag skulle ha prioriterat andra saker – våra invånare.

Annars har jag ingen åsikt. Jag har helt andra planer idag, jag ska städa ut husvagnen. Första maj är en bra dag att städa ut husvagnen, avslutar Stefan Cronlund

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!