Riksdagsvalet 2018

Nya Dagbladet överlämnar rapport om valfusk till OSSE

Nya Dagbladet har i veckan lämnat över en rapport till organisationen OSSE som övervakade det svenska valet. Rapporten innehåller en sammanställning av de uppgifter och vittnesmål om valfusk som inkommit till tidningen.

Redan på morgonen under valdagen den 9 september började rapporterna om olika typer av valfusk och misstänkt otillbörlig påverkan strömma in till redaktionen. Totalt kontaktade hundratals personer NyD med olika rapporter, tips och vittnesmål om oegentligheter kring det svenska valet.
Ett större urval av dessa som också publicerats i ett par artiklar i den efterföljande bevakningen av valet har nu skickats in av NyD:s reporter Per Nordin till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Organisationen övervakade för första gången det svenska valet på plats med utsända ifrån Europakontoret.

Kritiken mot hur valet genomfördes har redan varit svidande ifrån andra internationella observatörer och krav har ställts på att omforma det svenska valsystemet som inte lever upp till Europeisk standard eller kan garantera rätten till valhemlighet för landets medborgare.

Parallellt pågår det fortfarande ett arbete med att utreda huruvida det också förekommit valfusk av annan art såsom elektronisk åverkan eller manipulation av Valmyndighetens digitala system.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • OSSE
  • valfusk