Ny svensk myndighet varnar för humor och satir

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 25 maj 2022
- av Sofie Persson
Henrik Landerholm (M).

På sin nya hemsida varnar Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) om att ”lättsamt innehåll” på internet kan vara ett försök ”att sprida vilseledande information” i samhället. På hemsidan ”Bli inte lurad”, som saknar ansvarig utgivare och webbansvarig, uppmanar myndigheten läsaren till ”källkritik”.

MPF har startat en ny hemsida där man ”samlat knep för att känna igen falsk och vilseledande information”. Hemsidan heter bliintelurad.se och varnar bland annat för att humor och satir kan användas för att förlöjliga eller kritisera personer eller åsikter.

Det finns de som vill få dig att tappa fokus eller vilseleda dig från fakta. Ibland är lättsamt innehåll en täckmantel eller ett rött skynke i en viktig fråga”, varnar man.

Hemsidan menar att exempelvis så kallade memes, kan ”användas för att flytta fokus från en viss fråga, ta över och ändra riktningen i en debatt eller för att stötta en dold agenda”.

På sin Youtube-kanal, som i skrivande stund har 21 prenumeranter, har man även laddat upp en video med en 13 sekunder kort film där man varnar för att ”memes med katter flyttar fokus i debatter”. Det förblir dock oklart vilka debatter som hittills rubbats på grund av filmklipp bestående av katter.

 

 

MPF är en ny myndighet som inrättades i januari i år och leds av generaldirektör Henrik Landerholm, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna. Det är en så kallad enrådighetsmyndighet, vilket innebär att Landerholm är direkt ansvarig för verksamheten inför regeringen, rapporterar Samnytt.

Sajten saknar dock ansvarig utgivare och webbansvarig. Det framgår heller inte vem eller vilka som skrivit texterna på hemsidan.


Fakta: Myndigheten för psykologiskt försvar

En svensk statlig förvaltningsmyndighet som lyder under Justitiedepartementet och tillhör inrikesministerns ansvarsområde. Myndigheten har sitt säte i Karlstad. Myndigheten inleddes 1 januari 2022 med Henrik Landerholm (M) som generaldirektör.

Källa: WikipediaLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.