Ny bok uppmuntrar barn att bli “dragqueens”

HBTQ-lobbyn

publicerad 13 november 2023
- av Jan Sundstedt
Bokomslaget och upphovsmannen Remy Joel Cindy Olsson, 28.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I dagarna släpps en guide riktad till svenska barn om hur man blir en dragdrottning. Boken kretsar kring pojken Liam, som beskrivs som “precis som vilken pojke som helst” som “går i skolan, leker med kompisar och drömmer om att bli en dragqueen”.

Boken är skriven av Remy Livang, 28, vars riktiga namn är Remy Joel Cindy Olsson.

Olsson beskriver sig som “ickebinär” och äger bokförlaget Cookies n Dragons med den regnbågsfärgade draken Greg som maskot.

– Att de barn och ungdomar som behöver det ska kunna finna en trygg plats att fly till i böckernas värld är gnistan bakom hens skrivande, kommenteras skribenten på förlagets hemsida.

Att boken riktar sig till så pass små barn som tre till sex år, förklarar Olsson med att “den är skriven för barnen men att föräldrar också ska kunna ta del av berättelsen”.

Uppsåtet, menar Olsson, är att “leka med könsroller”. Författaren betecknar detta som en “konstform” och menar att det är “ett sätt att söka en könsidentitet”.

Barnläkaren: “Långt över gränsen”

Projektet har fått stöd från den svenska hbtq-lobbyn, men möter också frän kritik av bland andra barnläkaren Nils Littorin, som menar att boken “är långt över gränsen för vad som är okej”.

Kritik riktas även från föräldrainitiativet Vi Tillsammans, som i en replik tagit initiativ till en omröstning för att “Med svenska folket (utse) … Årets olämpligaste barnbok“, där man under november månad nu efterlyser nomineringar.

Olsson menar själv inte att oron som uttrycks över att blanda in småbarn i “vuxna aktiviteter” som dragdrottningar är legitim, utan beskriver detta som något som förs fram av “hatmånglare”.

De stora politiska namnen som skapar rädsla kring detta kommer behöva lägga ner. Det är viktigt att vi gör något nu, men jag tror inte deras lögner kommer att bita på de flesta i längden, säger upphovsmannen.

Fakta: Dragdrottningar och transvestism

En dragqueen, dragdrottning på svenska, är ofta en manlig person som, mer eller mindre överdrivet, klär sig i kvinnliga attribut. De har tidigare brukat uppträda som artister eller partyminglare. Föreställningar där en ensemble med dragdrottningar uppträder kallas för "drag show".

En transvestit är en person som ofta använder ett annat köns uttryck i form av kläder, röstläge, kroppsspråk och andra attribut. Både manliga och kvinnliga transvestiter förekommer även om det är vanligare med man-till-kvinna-transvestiter än tvärtom.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!