Nu har samtyckeslagen trätt i kraft

publicerad 2 juli 2018

Den 1 juli infördes det en sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet. Lagen innebär i korthet att om sex inte är frivilligt, så är det olagligt.

Syftet med den nya lagen är att göra det tydligt att alla har en ovillkorlig rätt till personlig och sexuell integritet och självbestämmande. För polis och åklagare innebär det till viss del ett perspektivskifte. Fokus i arbetsmetodiken behöver riktas mer mot den misstänktes beteende istället för målsägaren. Det är viktigt att komma ihåg att det är åklagaren som har bevisbördan.

Frågorna till misstänkt är otroliga viktiga i förhören. Vad har man haft för relation till målsägaren och hur har man försäkrat sig om att hen ville medverka, säger Anna Lindström, verksamhetsutvecklare vid nationella operativa avdelningen, Noa.

En annan nyhet i den nya lagen är att målsägandebiträde omedelbart ska tillförordnas. Det innebär att målsägande alltid ska tillfrågas om målsägandebiträde vid första kontakten. Görs inte det så ska som regel alltid målsägandebiträde förordnas.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.