Nu har Andersson tagit över efter Löfven

publicerad 8 november 2021
- av Per Nordin
Andersson på partikongressen den 4 november.

Med en enhällig partikongress bakom sig har den 54-åriga IMF-toppen Magdalena Andersson nu tagit över ordförandeskapet i Socialdemokraterna efter Stefan Löfven. I sitt första tal lovar hon att hon ska ”säga som det är och göra det som krävs”, något Andersson själv menar att socialdemokrater alltid har gjort.

I sitt tacktal till kongressen betonade Andersson att hon vill satsa mer på klimatpolitik och därtill på välfärdsstaten genom skola, sjukvård och äldreomsorg – samhällsfunktioner som gradvis eroderat under Löfvens regering där Andersson varit finansminister.

Vidare menar hon att hon ska stoppa den grova kriminaliteten i landet som även denna under lång tid fortsatt att eskalera under det socialdemokratiska styret.


Annonser:


Vi ska göra det på det sättet vi socialdemokrater alltid har gjort. Vi ska säga som det är och vi ska göra det som krävs. Det sitter i det socialdemokratiska politiska DNA:t, menar Andersson.

Hon passade samtidigt på att rikta en särskild udd mot Sverigedemokraterna.

Mot oss står starka krafter som vill använda samhällsproblemen till att splittra och söndra, till att exploatera människors rädsla. De säger sig värna Sverige, men deras politik har udden riktad mot just det som vi älskar med vårt land – tilliten, gemenskapen, framtidstron, fortsatte Andersson.

 

Om riksdagen godtar Andersson som statsminister blir hon den första kvinnan på posten i Sverige. Vid sidan av sin kommande roll som regeringschef i Sverige är hon fortsättningsvis även ordförande för Internationella valutafondens högsta rådgivande organ IMFC – ett mandat som varar i ytterligare två år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.