Nödvärnsrätten friar 22-åring för dubbeldråp

publicerad 8 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Borås tingsrätt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En 22-årig man som en natt i september 2022 dödade två män som brutit sig in i hans lägenhet frias nu för dubbeldråp. Detta meddelade Borås tingsrätt i fredags, då mannen bedöms ha agerat i nödvärn.

Tingsrätten anser att mannen har använt oförsvarligt mycket våld, men att han befunnit sig i en “väldigt allvarlig hotsituation” och att han sannolikt reagerade så starkt att han “inte kunnat besinna sig”.

Tingsrätten har när det gäller dråpåtalet ansett det bevisat att 22-åringen varit så trängd och rädd, att han inte haft någon tid att överväga alternativ eller handla annorlunda, säger Niina Andersson, rådman vid Borås tingsrätt, i samband med den friande domen.

De två som dödades under intrånget av bostaden är en man i 20-årsåldern samt en yngling på 17 år.

Trots den väldigt olyckliga utgången anser vi att han ska gå fri. En av advokaterna sa i början av rättegången att det bara finns förlorare i det här fallet. Jag kan bara hålla med, uttrycker hon vidare. Åklagaren i målet, Martin Svensson, säger till TT att han avser att överklaga till hovrätten.

– Om man väger in samtliga omständigheter så tycker jag att det är för mycket våld som utövats, säger han i en kommentar.

Det här är en juridisk bedömning av nödvärnsrättens gränser, och den ställs verkligen till sin spets i det här ärendet. Jag accepterar att han befunnit sig i en situation där han haft rätt att utöva nödvärn, det handlar snarare om hur mycket nödvärn han har haft rätt att utöva i situationen.

Narkotikakonflikt

Enligt åklagaren ligger en konflikt om narkotikahandeln i Ulricehamn bakom det våldsamma dramat. Han yrkade under rättegången att mannen skulle dömas till sju års fängelse.

Den friade mannen döms emellertid till fängelse för narkotikabrott. Straffet anses dock verkställt med hänsyn till att han suttit häktad sedan i höstas. Tre personer, två unga män och en kvinna, döms för inblandning i rånförsöket mot mannen.

En man i 20-årsåldern döms för misshandel och försök till rån till fängelse i 2 år och 6 månader. Den andre mannen, blott 17 år vid tiden för händelsen, döms till ungdomsövervakning i 9 månader för försök till rån. Kvinnan, även hon i 20-årsåldern, döms till skyddstillsyn och två månaders fängelse för medhjälp till rånförsök.

Vad har hänt?

Natten till den 14 september förra året klättrade två män upp till en lägenhet på andra våningen i ett hyreshus i centrala Ulricehamn. De krossade fönstret i balkongdörren och tog sig in i lägenheten. Lägenhetsinnehavaren hade dock hunnit beväpna sig med en kniv och i efterföljande tumult dödades de två männen.

Mannen misstänktes först för två fall av mord, men åklagaren ändrade åtalet till dråp. Enligt åtalet är de sekundära misstankarna synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Två andra personer som befann sig utanför lägenheten åtalades för försök till grovt rån och rån. Ytterligare en person åtalades för medhjälp till försök till grovt rån eller grovt skydd av brottsling.

Förutom anklagelserna om dråp åtalades även lägenhetsinnehavaren för narkotikabrott, efter att polisen hittat 13,8 gram kokain och 2,66 gram cannabisharts som han hade kastat ut ur lägenheten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!