MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Nio av tio invandrare semestrar i hemlandet

publicerad 20 september 2022
- av Jan Sundstedt
Semester
Semester i hemlandet lockar invandrare med flyktingstatus.

Enligt en undersökning semestrar hela nio av tio invandrare i Sverige i sina respektive hemländer, medan 79 procent av de som emigrerat med förment flyktingstatus har återvänt till sina ursprungsländer på semester.

Tidningen Bulletin gav i augusti opinionsinstitutet Novus i uppdrag att undersöka hur utlandsfödda ser på att semestra i sina födelseländer. Urvalet bestod av 1050 utrikesfödda personer och undersökningen gjordes mellan 18 och 24 augusti.

Undersökningen visar att hela 86 procent någon gång rest tillbaka till sina hemländer för att ta semester. Bland de som rest till Sverige och som uppgivit att de lämnat sitt hemland som flyktingar, är andelen som tillbringat semestern i hemlandet 79 procent.

I en tweet reagerar bland andra Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på undersökningen:

Novus är noga med att påpeka att det ligger i sakens natur att de som deltog i undersökningen är någorlunda integrerade i Sverige. Detta, menar Novus, eftersom de dels svarar på frågor på svenska, dels att de politiska förhållandena i ursprungsländerna kan ha förändrats allteftersom tid passerat.

De flesta länder tillåter personer som blivit medborgare att återvända till sina hemländer på semester. Att så många som ursprungligen hävdat flyktingstatus reser tillbaka tyder måhända på att skyddsbehovet inte längre gäller även om det existerat tidigare.

I Sverige finns, vad gäller exempelvis semester i hemlandet, inga begränsningar för inresande som fått permanent uppehållstillstånd. Däremot kan flyktingstatus återkallas om det visar sig att personen inte längre behöver internationellt skydd från sitt hemland, samt i de fall asylsökande visat sig ha lämnat oriktiga uppgifter om skyddsbehov.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend