Inrikes

Natomotståndet växer i Sverige

Allt fler svenskar opponerar sig mot ett svenskt Natomedlemskap. Det visar en ny undersökning.

Det är en undersökning från DN/Ipsos som tar temperaturen på svenskarnas åsikter om försvarspolitiken. Undersökningen visar bland annat att svenskarnas förtroende för landets försvarsförmåga ökat. 14 procent av svenskarna anger ett stort förtroende för försvarets förmåga, en ökning med fyra procentenheter jämfört med föregående år. Samtidigt har 51 procent litet förtroende, en siffra som minskat med 15 procentenheter.

På frågan om Sverige ska gå med i militäralliansen Nato har opinionen vänt. Jämfört med föregående år vill 44 procent att Sverige inte går med i Nato, en ökning med fyra procentenheter. Andelen som är för ett Natomedlemskap har samtidigt minskat med fyra procentenheter till 31 procent.

– Under några år har mätningar visat att Natomotståndet försvagats och att fler är osäkra och överväger ett medlemskap. Nu verkar den trenden ha brutits och opinionen har rört sig något i Natoskeptisk riktning, säger Ipsos analyschef David Ahlin till DN.

46 procent av svenskarna tror att Nato skulle hjälpa Sverige i fall vi utsätts för ett militärt angrepp, trots att vi inte är med i militäralliansen. Endast 22 procent tror att Nato inte skulle hjälpa Sverige.

Liknande artiklar

Israel deltar i Natoövningar i Europa för första g... För första gången någonsin deltar Israel öppet i krigsövningar under Natos flagga i Europa. Israel tillhör inte forme...
Sverige skriver på avtal om fördjupat försvarssama... Sverige, Finland och USA har gemensamt skrivit på en avsiktsförklaring om fördjupat försvarssamarbete mellan länderna. ...
Svenskt militärflygplan signalspanar utanför Syrie... Ett svenskt militärflygplan befann sig under onsdagen på ett signalspaningsuppdrag utanför Syrien. Flygplanet lyfte f...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!