Natomotståndet växer i Sverige

publicerad 13 januari 2018

Allt fler svenskar opponerar sig mot ett svenskt Natomedlemskap. Det visar en ny undersökning.

Det är en undersökning från DN/Ipsos som tar temperaturen på svenskarnas åsikter om försvarspolitiken. Undersökningen visar bland annat att svenskarnas förtroende för landets försvarsförmåga ökat. 14 procent av svenskarna anger ett stort förtroende för försvarets förmåga, en ökning med fyra procentenheter jämfört med föregående år. Samtidigt har 51 procent litet förtroende, en siffra som minskat med 15 procentenheter.

På frågan om Sverige ska gå med i militäralliansen Nato har opinionen vänt. Jämfört med föregående år vill 44 procent att Sverige inte går med i Nato, en ökning med fyra procentenheter. Andelen som är för ett Natomedlemskap har samtidigt minskat med fyra procentenheter till 31 procent.

– Under några år har mätningar visat att Natomotståndet försvagats och att fler är osäkra och överväger ett medlemskap. Nu verkar den trenden ha brutits och opinionen har rört sig något i Natoskeptisk riktning, säger Ipsos analyschef David Ahlin till DN.

46 procent av svenskarna tror att Nato skulle hjälpa Sverige i fall vi utsätts för ett militärt angrepp, trots att vi inte är med i militäralliansen. Endast 22 procent tror att Nato inte skulle hjälpa Sverige.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


112 890 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.