Nationell polis inkopplad för stenkastning

publicerad 28 juni 2021
- av Sofie Persson
stenkastning
Ett femtiotal danska bilar har drabbats.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


E65 mellan Sverige och Danmark har blivit rejält utsatt för stenkastning under året. Nu har Danmarks justitieminister fått nog och kontaktat Sveriges regering – som svarat med att koppla in polismyndighetens nationella operativa avdelning.

Det har varit mycket stenkastning längs E65 under året. Ett femtiotal bilar har fått stenar kastade mot sig och flera vindrutor har gått sönder. En man drabbades även av ögonskador när vindrutan gick sönder. Det rapporterar Sydsvenskan. Främst har danska bilar varit utsatta och nu har Danmarks justitieminister Nick Hækkerup fått nog.

– Att kasta sten på bilar är galet och direkt livshotande. När ett så stort antal danska förare träffas ger det upphov till djup oro, sade han.

Han har därför valt att kontakta den svenska regeringen och hade sedan ett möte med Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) under onsdagen. Johansson säger att han ser allvarligt på händelsen och att det rör sig om livsfarlig brottslighet.

– Det verkar vara någon eller några ligister som är igång, och de måste stoppas, sade han.

Justitieministern menar också att polismyndighetens nationella operativa avdelning, Noa, nu är inkopplad.

– Polisen i Trelleborg och Ystad prioriterar detta, har förstärkt bevakningen av den aktuella vägsträckan och vidtar också andra åtgärder för att spåra upp och gripa gärningsmannen eller gärningsmännen, säger Johansson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!