Så ska polisens nya bilar automatiskt övervaka alla trafikanter

Övervakningssamhället

publicerad 22 maj 2021
- av Sofie Persson

Polisens nya bilar kommer att kunna övervaka och filma dig och allt du gör – utan att du behöver misstänkas för något. Bilarna kommer bland annat vara utrustade med 360-graderskamera som även har en avancerad radar som kan läsa av registreringsskyltar.

Bilsajten Car Up rapporterar om de nya polisbilarna som är på ingång och kommer filma allt som sker omkring dem. Kommissarie Hans Nilsson, chef för trafikpolisen i Stockholm, har varit delaktig i utvecklingen och säger att det kommer bli en av ”världens bästa polisbilar”.

Det blir ett bra verktyg som blir ett jättelyft för polisen, säger Nilsson.

Radarn kommer också kunna mäta hastigheten på fordon som polisbilen möter eller ligger bakom. Det kommer kunna ersätta laserpistolens roll i att fånga fortkörare då hela fortkörningen kommer att fångas på film. Förutom detta kommer även polisen snabbt kunna upptäcka fordon som är avställda, har körförbud eller stulits.

Vi kommer att kunna ta fast fler fortkörare som jag ser det. Bilen verkar kunna underlätta vårt arbete.

Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin och socialt arbete, menar att den här typen av övervakning och kontroll kräver att man lyfter frågor om hur polisen kommer att hantera integriteten.

Vi måste nog alla i samhället vara beredda på att bli filmade av polisen. Här behövs nämligen inga samtycken från allmänheten. Vi alla kommer att komma med på filmerna”, skriver Lundälv för s112.se.

Han menar att det är viktigt att polisen nu går ut och informerar allmänheten om de ”stora filminspelningar som kommer att introduceras inom en mycket snar framtid när de nya polisbilarna rullar ut på gatorna.

Det är en fråga om delaktighet och att synliggöra trafiksäkerhetsarbetet”, skriver han.

De första nya polisbilarna kommer att hamna hos polisen i Region Syd som kommer få 40 bilar. Totalt kommer polisen i hela Sverige att få 2200 nya polisbilar de närmaste åren.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.