Vissa myndighetspersoner, exempelvis poliser och kommunalt anställda stödpersoner, avråder brottsoffer från att anmäla brott till polisen. Det har Brottsförebyggande Rådet ((BRÅ) uppmärksammat i en utredning. SR/Ekot rapporterar.
BRÅ har på regeringens uppdrag studerat övergrepp i rättssak och så kallad tystnadskultur. Då har man stött på en attityd, där vissa personer som representerar samhället, mer eller mindre uttalat avråder brottsutsatta personer att anmäla brott.
– Vi har intervjuat myndighetspersoner och personer som stöttar brottsoffer och vittnen. Och särskilt inom relationsvåld och i socialt utsatta områden så känner vissa av dem att det är svårt att rekommendera brottsoffer att gå till polisen. För att de tvivlar själva på rättsväsendets förmåga att lösa brotten, säger Johanna Skinnari, utredare vid BRÅ.
Justitieminister Morgan Johansson (S) säger
– Jag känner inte igen det, men om det skulle vara så, så är det något som vi verkligen måste ta i. För attityden från samhället måste hela tiden vara att man som medborgare ställer upp och berättar vad man varit med om.
I mars 2017 dödades ett par i Hallonbergen, nordväst om Stockholm, motivet tros vara att mannen blivit vittne till ett mord och pratat med polisen. Enligt polisen i området är tystnadskulturen utbredd bland i synnerhet unga vuxna.
Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån