Muslimska böneutrop i norrländsk kyrka

publicerad 14 december 2019
- av Per Nordin
Korpilombolo kyrka.

Nyligen arrangerades en konsert i Korpilombolo kyrka där besökarna bjöds på muslimska böneutrop och hinduisk sakral sång. Prästen Åke Nordlundh kallar det hela för ett mångfaldsarrangemang och ett uttryck för ”gemensam önskan om fred”.

Sedan 2005 har Korpilombolo kulturförening arrangerat kulturfestivalen European Festival of Night och hyrt kyrkans lokaler för diverse arrangemang. Skillnaden i år är att festivallen även innehöll muslimska böneutrop och hinduiska mantran samt koreografier med inspiration från österländska religioner, skriver Världen Idag.

Att kyrkan har valt att upplåta sina lokaler till andra religioner är ett kontroversiellt beslut som har fått människor att kontakta verksamhetsansvarige prästen Åke Nordlundh med sina funderingar.

Det här är inte en gudstjänst i vanlig mening utan ett mångfaldsarrangemang, ett kulturellt uttryck för en gemensam önskan om fred, oavsett religiös tillhörighet. Den innehåller religiösa uttryck av flera olika slag. En del kanske uppfattas som kontroversiella, men vi har resonerat och gjort en sammanvägd bedömning att det är möjligt att upplåta kyrkan, säger han till Världen Idag.

Han medger att inslagen är kontroversiella och förklarar vidare att man hade resonerat annorlunda om det rört sig om en renodlad gudstjänst. Även Stockholms domkyrkoförsamling ger sitt stöd till den mångreligiösa konserten i Korpilombolo.

Det är min kristna övertygelse att om jag dagligen övar mig i att fördjupas i min kristna tro och identitet kan jag samtidigt vara nyfiken på och fråga vad andra övertygelser kan tillföra, säger domprosten Hans Ulfvebrand till tidningen.

Samhällsnytt rapporterar att Ulfvebrand på sociala medier också uttryckt sitt stöd för massinvandringsrörelsen ”Refugees Welcome” och att han visat gillande för den islamistkopplade organisationen ”Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.