Inrikes

Muslimska böneutrop i norrländsk kyrka

Korpilombolo kyrka.

Nyligen arrangerades en konsert i Korpilombolo kyrka där besökarna bjöds på muslimska böneutrop och hinduisk sakral sång. Prästen Åke Nordlundh kallar det hela för ett mångfaldsarrangemang och ett uttryck för “gemensam önskan om fred”.

Sedan 2005 har Korpilombolo kulturförening arrangerat kulturfestivalen European Festival of Night och hyrt kyrkans lokaler för diverse arrangemang. Skillnaden i år är att festivallen även innehöll muslimska böneutrop och hinduiska mantran samt koreografier med inspiration från österländska religioner, skriver Världen Idag.
Att kyrkan har valt att upplåta sina lokaler till andra religioner är ett kontroversiellt beslut som har fått människor att kontakta verksamhetsansvarige prästen Åke Nordlundh med sina funderingar.

Det här är inte en gudstjänst i vanlig mening utan ett mångfaldsarrangemang, ett kulturellt uttryck för en gemensam önskan om fred, oavsett religiös tillhörighet. Den innehåller religiösa uttryck av flera olika slag. En del kanske uppfattas som kontroversiella, men vi har resonerat och gjort en sammanvägd bedömning att det är möjligt att upplåta kyrkan, säger han till Världen Idag.

Han medger att inslagen är kontroversiella och förklarar vidare att man hade resonerat annorlunda om det rört sig om en renodlad gudstjänst. Även Stockholms domkyrkoförsamling ger sitt stöd till den mångreligiösa konserten i Korpilombolo.

Det är min kristna övertygelse att om jag dagligen övar mig i att fördjupas i min kristna tro och identitet kan jag samtidigt vara nyfiken på och fråga vad andra övertygelser kan tillföra, säger domprosten Hans Ulfvebrand till tidningen.

Samhällsnytt rapporterar att Ulfvebrand på sociala medier också uttryckt sitt stöd för massinvandringsrörelsen ”Refugees Welcome” och att han visat gillande för den islamistkopplade organisationen ”Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa”.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!