MSB vill byta ut polisens kommunikationsnät

publicerad 19 februari 2021
- av Markus Andersson

Efter 15 år ska polisens interna kommunikationsnät Rakel bytas ut och ersättas med ett nytt system som går under arbetsnamnet Rakel G2. Strålningen från radiosystemet har tidigare kopplats ihop med allvarliga hälsoproblem, cancer och hjärntumörer.

IDG skriver att det gamla Rakel-nätet på MSB:s initiativ ska bytas ut efter 15 års användning och ersättas av ett nytt som också klarar av bildöverföring och ”delning av lägesbilder”. Kostnaden beräknas uppgå till 7,3 miljarder kronor.

Myndigheten hävdar att det är hög tid för ett ”generationsskifte” och att det nya systemet ska användas av såväl polis som räddningstjänst, ambulans och ”annan samhällsviktig verksamhet”.

– Ökad digitalisering och förändrade säkerhetspolitiska förutsättningar ställer krav på ett samhällsgemensamt och säkert system för mobil datakommunikation, säger Camilla Asp, vikarierande generaldirektör för MSB i en kommentar.

Mot den bakgrunden ska Rakel G2 ska vara färdigt 2027 och ha en betydligt större datakapacitet än sin föregångare och ge Rakelanvändarna ”tillgång till tjänster för mobil datakommunikation”. Noterbart är också att man vill driva det nya nätet med en eller flera kommersiella aktörer.

Något som däremot inte tas upp av varken MSB eller i IDG:s artikel är hälsoeffekterna och att många poliser som använt Rakel-systemet berättat om att de har blivit mycket sjuka av Rakel-systemets mobilstrålning. Nya Dagbladet har bland annat tidigare rapporterat om hur omkring en femtedel av alla poliser som använder systemet drabbats av allvarliga sömnstörningar.

Polisen Roger Carlström arbetade som polis i över 20 år och har tidigare berättat för Nya Dagbladet om hur han först fick hudutslag och sömnstörningar och senare en hjärntumör efter att Rakel-systemet infördes, något han sedermera avled i sviterna av. Själv var han tvungen att lämna sitt uppdrag som befäl i yttre tjänst för att komma bort från den mobila utrustningen, då hud- och sömnproblemen också försvann.

Carlström var övertygad om att Rakels strålning är direkt hälsovådlig och att det är denna som orsakat hans skador.

– Mitt fall är bara toppen på ett isberg. Jag tror att vi kommer att se en epidemi av strålningsskador i framtiden. Titta bara på hur många barn som använder surfplattor, konstaterade han vidare.

Forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan kunde påvisa att Rakel-systemet flerfaldigt överskred de rekommenderade gränsvärdena som Strålsäkerhetsmyndigheten slagit fast. Arbetsmiljöverket menar dock att man på sin arbetsplats ska kunna stå ut med nivåer fem gånger så höga som myndighetens maxvärden och några åtgärder genomfördes därför heller inte.

– När man arbetar skall man tåla fem gånger så kraftig strålning som när man går ifrån arbetet. Det finns ingen logik i det, menar Roger.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!