Moskébygget i Karlstad på god väg

publicerad 8 december 2018
Nasirmoskén i Göteborgsområdet var Sveriges första moské. Nu har Svenska kyrkan get bifall för byggplanerna av en ny moské i Karlstad.

Moskébygget i Karlstad – på Rud, strax norr om E18 – har varit en infekterad fråga. Inte minst eftersom bygget är planerad alldeles intill Ruds gamla kyrkogård, den största i Värmland. Men Svenska kyrkan har inte haft något att invända mot moskébygget intill kyrkogården. Fullmäktige har sagt ‘ja’ till ett bygge och ändrad detaljplan så att detta skall bli möjligt.

I fullmäktige i Karlstad har Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna satt sig emot bygget. M och KD eftersom man ville ha marken reserverad för bostadsbyggande. SD har även krävt en folkomröstning i frågan, men inte fått stöd för detta. Det är framför allt Miljöpartiet som har drivit på i moskéfrågan, men man har också haft stöd av övriga vänsterpartier liksom av Centern och Liberalerna.

Islamiska kulturföreningen, som vill bygga ett stort center även med utbildning och forskning kring islam, har startat en insamling som är tänkt att ge runt 20 miljoner kronor. Moskén – sägs det – skall bli tillgänglig för alla, men det är sunnimuslimer och deras underavdelning salafisterna, en sträng variant av islam, som ligger bakom bygget.

Den tilltänkta platsen för moskén vid E18, Rud i Karlstad. Foto: NB Nyhetsbyrån

Kulturföreningen har tidigare kritiserats för sina salafistiska predikanter. Det är många – inte minst shiamuslimer – som därför har uttryckt sin oro bland annat för att en ny moské endast skall bli tillgänglig för sunnimuslimer. Men andra – även här vissa muslimer – har också oroat sig för att moskéfrågan fördjupar motsättningarna i samhället och vill därför inte bygga, just nu i alla fall.

Frågan har tidigare varit ”brännhet” i Karlstad, enligt de politiker som har haft till uppgift att fatta beslut kring bygget. Men den har tydligen lugnat ned sig något. När NB Nyhetsbyrån ringer Karlstad kommun för att höra hur status ligger, konstaterar de att ”det var längesedan vi hade den frågan ställd till kommunen”. Nu är i alla fall detaljplanen ändrad, så att det skall gå att bygga en moské, men på kommunen säger man, att man ännu inte har fått någon bygglovsansökan att ta ställning till.

När vi talar med politiskt aktiva i Karlstad, konstaterar de att det finns en stor politisk rädsla kring frågan. En säger: ”Det var många i olika partier som inte ville ha moskén här, men de som sade ‘nej’ av fel orsak riskerade att pekas ut som SD-anhängare.” Man konstaterar också att Moderaterna och Kristdemokraterna gömde sig bakom detaljplanen som endast tillät bostäder på platsen för den tänkta moskén. Men detaljplanen gick ju relativt enkelt att ändra – ”och sedan var det klart för moskébygget”.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.