Morgan Johanssons fru åtalas för dataintrång mot Säpo

publicerad 25 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Emelie och Morgan Johansson gifte sig på nyårsafton 2022.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Emelie Johansson, nybliven fru till Sveriges förre justitieminister Morgan Johansson (S) åtalas nu för dataintrång mot sin arbetsgivare – Säkerhetspolisen. Hon misstänks ha gjort en olovlig slagning i Säpos databas på en ex-pojkvän.

Enligt stämningsansökan som lämnat in till Solna tingsrätt rör den otillåtna databasslagningen ”en person med vilken hon (Emelie Johansson) hade ett parförhållande eller i vart fall en kärleksrelation till”.

Dataintrånget ska ha ägt rum på Säkerhetspolisens kontor i Solna där Emelie också arbetar och hon har erkänt att hon utfört slagningen – men hävdar att hon uppfattat det som att hennes chef gett henne order att utföra denna.

Så sent som på nyårsafton 2022 gifte sig Emelie (tidigare Karlsson) med den 14 år äldre Morgan Johansson. Dataintrånget ska däremot ha gjorts flera år tidigare – den 3 april 2018.

Enligt Samnytt tycks det hela handla om ett något invecklat relationsdrama där Emelie Johansson dels haft en tidigare relation med personen hon gjorde slagningen på och dels var gift med den överordnad som hon hävdar beordrade slagningen – båda anställda på Säpo.

Nyheter Idag skriver också att Emelie Johansson har “en nyckelroll på Säpo med tillgång till register som omfattas av sträng sekretess och bara får användas i tjänstesyfte“. Kritiker har också påpekat att det är märkligt att brottet inte polisanmäldes förrän veckorna efter valet 2022 – trots att det ägde rum mer än fyra år tidigare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!