Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin lämnar politiken

publicerad 26 augusti 2020
- av Isac Boman

Isabella Lövin meddelar att hon kommer att avgå så snart som möjligt från sin roll som Miljöpartiets kvinnliga språkrör och som Sveriges miljö- och klimatminister och vice statsminister.

Jag ser att det är det bästa för mig och det bästa för partiet, säger hon i ett uttalande till DN.

Hon klargör att hon avgår så snart man hittat ersättare till hennes roll som språkrör och minister.

Därefter lämnar jag politiken, men aldrig mitt engagemang, och inte min känsla av ansvar för demokratin, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Lövin anger som ett av skälen till sin avgång att hon nu vill ”ha mer tid för skrivande”. Före sin politiska bana arbetade hon bland annat som reporter för damtidningarna Damernas Värld, Veckorevyn och även som reporter och producent på Sveriges Radio. 2007 belönades hon med Bonniers ”Stora journalistpriset” för sin bok ”Tyst hav” om fiskerifrågor.

Själv sammanfattar Lövin sin politiska bana med att ”jag är glad över att jag fått chansen att bidra”. Hon nämner bland annat att hon är ”tacksam för det parti som gjort det möjligt att reformera fiskepolitiken” och för att ha fått en ”klimatlag” på plats, samt att man ”klimatsäkrat biståndet”.

Jag känner att jag har gett så oerhört mycket i politiken. Jag är väldigt nöjd och stolt över mycket som jag har fått vara med och uträtta.

Som minister såg Lövin bland annat till att skrota 11,7 miljoner utsläppsenheter för koldioxid, som enligt vissa beräkningar var värda flera miljarder. Argumentet att satsa pengarna på grön teknikutveckling förmådde inte Lövin att ändra beslutet för att istället få motsvarande tillskott till statskassan.

I sammanhanget har Lövin samtidigt uppmärksammats för sina omfattande flygningar i lyxklass, något som fått stor uppmärksamhet mot bakgrund av Miljöpartiets krav att begränsa flygresor och ”koldioxidavtrycket” för samhället i övrigt.

Vid sidan av sin profilering i klimatfrågan har Miljöpartiet under Isabella Lövins ledning framförallt lagt hög prioritet på att ytterligare försöka öka inflödet av utomeuropeisk invandring till Sverige.


Isabella Lövins politiska karriär

2009-2014: EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

2014: utses till biståndsminister.

2016: utses till minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, samt vice statsminister. Samma år tar hon också över posten som språkrör för Miljöpartiet efter Åsa Romson.

2019: utses till miljö- och klimatminister samt fortsatt vice statsminister.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.