Inrikes

Miljöpartiet under riksdagsspärren

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet.

I SVT/Novus senaste väljarbarometer backar Miljöpartiet med 1,3 procentenheter och skulle om det var val idag få bara 3,9 procent av rösterna och trilla ur riksdagen. Även Liberalerna hamnar utanför riksdagsspärren.

Miljöpartiets tillbakagång är också den enda förändringen som är statistiskt säkerställd i mätningen och trots att man alltså hade åkt ur riksdagen om det varit val idag så menar Johanna Thurdin, ordförande för Miljöpartiet i Sundsvall att siffrorna inte är ”alarmerande”.
– Jag tycker inte det är alarmerande siffror, men vi tar det på allvar och det är en tydlig signal om att vi måste göra mer och bättre, säger hon till skattefinansierade SVT.

I övrigt ökat Moderaterna till 22,0 procent – det bästa resultatet sedan april 2018 och man tar främst väljare från Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

– Moderaterna har återtagit sin roll som ledande oppositionsparti nu under coronaepidemin, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Miljöpartiets väljare går dock inte till Moderaterna utan till Vänsterpartiet som även de ökar – till 10,6 procent.

– Vänsterpartiet har tagit väljare från Miljöpartiet och det verkar som att väljare uppfattar det som att V har en tydligare väg framåt än vad MP har i dag, säger Torbjörn Sjöström.

Även Liberalerna hamnar utanför riksdagen och får bara 2,7 procent och bedöms ha haft stora svårigheter att få stöd av sina väljare i sin nuvarande roll som passivt stödparti till regeringen.

– Det upplevs som att vi är otydliga i regeringsfrågan och vem vi kommer peka på som statsminister i nästa val. Så länge den osäkerheten finns kvar tror jag att vi kommer se opinionssiffror som påminner om dagens, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

SD får marginellt ökat stöd i mätningen till 19,4 procent.

 

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!