Microsoft sänker grundvattnet i Stackbo – utan tillståndsprövning

publicerad 13 oktober 2020
Storföretaget Microsoft ligger bakom att grundvattnet har försvunnit i Stackbo.

I Stackbo har brunnarna börjat sina och de boende i området tror att det beror på Microsoft som flyttade in i byn förra året.

I Stackbo i Valbo flyttade datajätten Microsoft in förra året och sedan dess har vattnet börjat sina, rapporterar Sveriges Radio. Paula Lind och Anna-Karin Löfstrand är två som drabbats.

Brunnarna sinar, säger Paula Lind.
De har inte kommunalt vatten men deras egna brunnar är tomma.

Vi får hämta dunkar med vatten och åka till vänner och tvätta. Det är ganska kritiskt för oss, vi vill ha vatten nu, säger Anna-Karin Löfstrand.

På frågan varför de tror att vattnet plötsligt försvunnit säger de att vattnet började försvinna när Microsoft flyttade in förra året.

– Länsstyrelsen har gett Microsoft tillåtelse att leda bort grundvattnet och jag tror att det är därför vi inte har något vatten idag, säger Paula.

Microsoft ska som mest sänka grundvattnet med 6,5 meter vid bygget av sina datahallar i Stackbo. Länsstyrelsen litar blint på företaget när de säger att inga människor, djur eller natur påverkas av dem, så mycket att de gav företaget undantag från en tillståndsprövning inför bygget, något som man däremot gjorde vid bygget av datahallarna i Gävle och Tuna i Sandviken.

När Länsstyrelsen inte kollar kan man heller inte bevisa att det är Microsoft som ligger bakom de tomma brunnarna.

– Jag har inget bevis varken för det ena eller det andra, det jag vet är det är väldigt låga grundvattennivåer just nu, säger Klara Wirdby, näringslivsstrateg, som samordnar Microsofts etablering i Gävle kommun.

På frågan vad kommunen gör för att säkra de boendes vattenförsörjning blir det hårda ord.

Det finns egentligen inget direkt krav på att kommunen ska gå in när man har en enskild vattenförsörjning. Det ligger ett väldigt stort ansvar på den enskilde, säger Klara Wirdby.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!