Antalet personer som vårdas för kniv- och skottskador i Sverige har ökat med nästan 50 procent de senaste tio åren.
– Vi ser inte bara att knivskador öka utan vi ser också att patienterna som bli offer för detta är allt yngre, säger vårdenhetsöverläkare Ragnar Ang.
Våld med kniv och skjutningar ökar markant i Sverige. Enligt siffror från Socialstyrelsens patientregister har personer som vårdats för kniv- och skottskador ökat med 48 procent de senaste tio åren, rapporterar skattefinansierande SR.
Under 2010 var antalet personer som vårdades för sådana skador 785, 2020 låg siffran på 1164. Personer som avlidit genom kniv- och skottskador är inte inräknade.
Patric Antonsson arbetar som traumakoordinator på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och har även varit verksam som sjuksköterska på akuten i 20 år. Han menar att det i början av hans karriär var ”ovanligt att någon kom in som var knivskuren”.
– Nu så är det ju varje vecka, fortsätter han.
Ragnar Ang, vårdenhetsöverläkare på Traumavårdsenheten på Sahlgrenska, menar också att patienterna blir yngre.
– Vi ser inte bara att knivskador ökar, vi ser också att patienterna som blivit offer för detta är alltmer yngre.
Våldet har också förändrats. Gunnar Sandersjöö, verksamhetschef för enheten för trauma, akutkirurgi och ortopedi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, menar att skottskador tidigare ofta var varningsskott i exempelvis ben och lår, men att det nu gått över i ett mer dödligt våld.
– Man skjuter inte för att varna nu, man skjuter för att döda först, säger Sandersjöö.