Många JO-anmälningar mot knäböjande polis

publicerad 11 juni 2020
- av Per Nordin
Lisa Simonsson knäböjer för BLM-demonstranter.

Efter att en poliskvinna knäböjt under en Black Lives Matter-demonstration i Stockholm förra veckan har mängder med anmälningar inkommit mot Polismyndigheten.

Polisen, som heter Lisa Simonsson, ska enligt uppgift vara nyexaminerad från Södertörns högskola. Under den uppmärksammade demonstrationen frångick hon sin order som var att upplösa demonstrationen. Istället anslöt hon sig till demonstranterna genom att knäböja för demonstranterna och hålla upp en skylt med ett av demonstranternas politiska slagord ”Vit tystnad är våld”. Efter att ha fortsatt med att skandera omfamnade hon därefter vänsteraktivisterna gråtandes.

I efterdyningarna av Simonsons agerande har Riksdagens ombudsman (JO) mottagit ett 50-tal anmälningar gällande hennes knäböjande, rapporterar Samhällsnytt. Även sju anmälningar som ifrågasätter tillståndet för demonstrationen har inkommit.


Annonser:


I sociala medier har många försvarat Simonsson genom att hävda att hon avstyrde en potentiellt farlig situation genom sitt agerande. Nytt filmmaterial från händelsen visar dock att situationen inte var särskilt hotfull och att Simonsson heller aldrig sökte kontakt med sina kollegor som var i närheten för att de skulle komma till undsättning.

 

Därtill hävdar många att den politiska skylten med budskap från den våldsbejakande rörelsen varit ytterst överflödig.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.