Malmö övar personal och elever inför skolskjutningar

Ökade otryggheten

publicerad 2 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Genrebild.

Mot bakgrund av de senaste årens ökning av skolattacker inleder skolor runtom i Sverige nu träning i ”PDV” – Pågående Dödligt Våld. I Malmö pågår redan PDV-träning sedan en tid tillbaka.

Vålds- och nidingsdåden ökar kraftigt i Sverige och så även i skolvärlden. Efter skolattacken den 21 mars i år, då en 18-årig elev dödade två lärarinnor vid Malmö latinskola, vidtar man nu förebyggande åtgärder inför kommande attacker. Nu ska drygt 100 skolor, från förskola till komvux, förberedas för att någon attackerar lärare och elever i skolan.

Heleneholms gymnasium i Malmö är en av de skolor där personalen inför kommande terminsstart tränas i hur de ska agera vid dödligt våld. Tidigare skolattacker i Skåne bidrar till att övningarna både känns angelägna och realistiska.

Pia Thevselius, säkerhetsrådgivare vid SRS Security, menar att praktiska övningar ökar chansen att handla rätt vid ett skarpt läge.

Om du inte har övat, då måste du börja tänka där och då vad du ska göra och den tiden finns inte. Därför måste du få in i muskelminnet hur du ska agera så att du snabbt tar beslut, enligt Thevselius.


Skolattacker syftar på förberedda våldsdåd riktade mot en eller flera personer som befinner sig i eller vid en skola. Skolattacken kallas för en skolskjutning om skjutvapen används och vidare skolmassaker om många människor blir dödade. De flesta skolmassakrer har skett i USA men även länder såsom Kanada, Tyskland, Israel, Sverige och Finland har drabbats.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.