MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 25 februari 2024

söndag 25 februari 2024

M vill masstesta barn i invandrarområden för adhd

Invandrarvåldet

publicerad 13 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Irene Svenonius (M) hävdar att testerna kommer att vara frivilliga.

Moderaterna i Stockholm vill att hela skolklasser i invandrartäta och så kallade utsatta områden ska snabbtestas för adhd. Man menar att det finns en koppling mellan adhd och våldsbrottslighet och ser masstesterna som ett sätt att förhindra rekryteringar till kriminella gäng i staden.

Enligt Irene Svenonius (M), finansborgarråd i Stockholm ska barn redan från fem års ålder erbjudas adhd-testerna via BVC (Barnavårdscentralen) och sedan ytterligare vid flera tillfällen under sin skolgång.

– Ju tidigare man kan sätta in åtgärder, desto bättre förutsättningar, menar hon och lovar att undersökningarna ska vara frivilliga.

Moderaternas förslag bygger på en sammanställning från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin 2015 där det framgår att barn med invandrarbakgrund medicineras för adhd betydligt mer sällan än svenska barn.

Barn med invandrarbakgrund, framför allt de med rötter i Afrika, Mellanöstern, Sydvästasien och Asien, konsumerar adhd-läkemedel i mindre omfattning än svenska barn, ett samband som tycks förstärkas av att bo i ett bostadsområde med en hög koncentration av utrikesfödda”, står det bland annat.

– Det finns ju inte en enskild orsak till att en person blir kriminell, men på landets fängelser finns en stor representation av personer med adhd. Vi måste ge oss in i det här fältet om vi menar allvar med att bryta nyrekryteringen i gängen, säger Moderaternas rättspolitiske talesman Johan Forsell till Expressen.

Förslaget får dock skarp kritik från socialdemokratiskt håll där man menar att Moderaterna varit högst delaktiga i att stänga ner ungdomspsykiatrin och gjort det svårare för barn att få det stöd de behöver.

Överläkaren och psykiatrispecialisten Lena Nylander är också starkt kritisk och kallar metoden för ineffektiv och förslaget för ”obehagligt” – eftersom det framförallt är invandrarbarn som ska testas.

– Jag tycker inte att det verkar som ett bra förslag, det verkar obehagligt och det ger lite otrevliga “vibbar” att titta i vissa områden efter en avvikelse på det viset.

Även Anders W Jonsson från Centerpartiet är mycket negativt inställd till att invandrarbarn masstestas för adhd och menar att det tycks pågå en ”obehaglig tävling där man ska vara så tuff som möjligt och ha så hårda krav som möjligt på människorna som redan har det svårt i de här områdena”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend