Löfven: ”Högerextremister” hotar vänsterns dominans över kyrkan

Kyrkovalet 2021

publicerad 14 september 2021
- av Per Nordin

I en debattartikel i Bonniertidningen Expressen hävdar statsminister Stefan Löfven och flera andra högt uppsatta socialdemokrater att Svenska kyrkan hotas av ”högerextrema krafter”. Man vädjar också till alla väljare att rösta på dem i kyrkovalet för att kyrkan ska förbli vänsterliberal och icke-traditionalistisk.

Högerextrema krafter, med Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige i spetsen, mobiliserar för att göra kyrkan till en plattform för sitt nationalistiskt färgade kulturkrig. Din röst behövs i kyrkovalet den 19 september om vi ska kunna behålla kyrkans värderingar om alla människors lika värde, rättvisa och hållbarhet”, hävdar man.

Vidare påstår Socialdemokraterna att det är av yttersta vikt att S själva och andra vänsterliberala partier fortsätter ha makten över Svenska kyrkan – annars finns risken att den blir mer konservativ och traditionalistisk.

Idag är det självklart att kvinnor är präster. Idag viger Svenska kyrkans församlingar samkönade par. Idag samarbetar kyrkan nära med andra samfund och religioner och är en kraft för hållbarhet och rättvisa”.

Man hävdar att SD och AfS vill ”vrida klockan tillbaka” och är mycket upprörda över att SD ”ifrågasätter forskarnas tydliga besked om den globala uppvärmningen”.

Vidare menar man att SD vill ”bromsa jämställdhetsarbetet” i kyrkan och att partiet har en allmänt ”negativ syn på kvinnor”. Det att SD inte heller vill att kyrkan ska lägga en massa pengar och resurser på integration lyfts också fram som djupt problematiskt av S.

Valet står mellan en kyrka som styrs av den svenska extremhögern eller av oss som vill se en kyrka som vill vara en god kraft i samhället”, hävdar man vidare.

Avslutningsvis vädjar S-topparna till alla väljare att rösta i kyrkovalet på just Socialdemokraterna ”för ett hållbart klimat och en inkluderande människosyn”.

Noterbart är att debattörerna ingenstans skriver att kyrkan ska fokusera mer på teologi, kristna traditioner och den kristna tron som sådan. Samtliga punkter som S lyfter fram som viktiga för kyrkan handlar om mångfald, klimat, HBTQ, feminism och att föra ”dialog med andra religioner”.

Förutom Stefan Löfven har även försvarsminister Peter Hultqvist och tidigare utrikesministern Margot Wallström undertecknat debattartikeln. Det har också ordföranden för den socialdemokratiska gruppen i kyrkomötet Jesper Eneroth och Wanja Lundby-Wedin – förre vice ordförande i kyrkostyrelsen gjort.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!