Lärare vägrade kalla elev ”hen” – fick sparken

publicerad 11 februari 2022
- av Redaktionen

En elev som inte tilltalats med ett önskat pronomen av en lärare tilldelas 150 000 kronor i ”diskrimineringsersättning”. Därtill har läraren fått sparken från skolan.

”En allvarlig form av trakasserier”, menar DO:s processförare Isabelle Arsova.

Händelsen skedde på en skola i Mellansverige, där en så kallad ”icke-binär” elev, alltså en person som uppfattar sig tillhöra ett annat kön än de förefintligt existerande, började på skolan och elevens vårdnadshavare informerade en lärare och en lärarassistent om att elevens pronomen skulle vara ”hen”.

Läraren uppgav att hon inte kunde använda ordet ”hen” i tal, och en tvist drog efter detta igång. Vårdnadshavarna berättade för skolans rektor om att eleven skulle tilltalas som ”icke-binär”, och att läraren vägrat följa deras önskan. Rektorn lovade att tala med läraren, men eleven blev ändå kallad för icke önskvärt pronomen under mer än en termin.

Utbildningsanordnaren, det vill säga den som driver verksamheten, har till DO instämt i att eleven har utsatts för diskriminering och att situationen pågick alldeles för länge.

– Att en lärare, mot en elevs uttryckliga vilja, medvetet låter bli att använda det pronomen som eleven identifierar sig med är en allvarlig form av trakasserier och något som en rektor omgående måste se till upphör. I skolan ska alla elever känna sig trygga och respekterade och inte behöva utsättas för diskriminering. Det är särskilt viktigt att lärare gestaltar och förmedlar denna värdegrund, säger DO:s processförare Isabelle Arsova i ett pressmeddelande.

Läraren i fallet blev avstängd och sedermera uppsagd. DO begär även att utbildningsanordnaren ska betala 150 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.