Lambertz ”offer” pekas ut som bedragare

publicerad 31 mars 2021
- av Isac Boman
Göran Lambertz.

Göran Lambertz satt häktad i tolv dygn, misstänkt för våldtäkt på en yngre student. Sedan släpptes han, var inte längre misstänkt för brott och våldtäktsutredningen lades ner. Det har nu även framkommit att kvinnan som anklagade Lambertz bara de senaste åren anmält flera män för samma typ av brott och att hon dessutom också anklagats för att ha manipulerat bevis.

– Jag kan konstatera att den här personen varit involverad som målsägare i tre liknande fall på fyra år. Det är anmärkningsvärt, förklarade Lambertz advokat Ola Salomonsson för Dagens Juridik.

Lambertz kom i kontakt med den kvinnliga studenten och skulle hjälpa denne när hon åtalade för grovt förtal av en annan man som hon polisanmält för våldtäkt 2019. Denna man hängdes ut på sociala medier av kvinnan och hon ska under april månad upp i rättegång.

Detta var dock inte första gången kvinnan anklagade män för våldtäkt. Året innan hade hon anmält en annan man för brottet och denne dömdes i tingsrätten innan han sedermera friades i hovrätten.

Noterbart är att kvinnan i fallet med Göran Lambertz lämnade in en ljudfil till polisen som skulle bevisa våldtäkten. Även detta har kvinnan tidigare gjort i samband med en våldtäktsanmälan mot en annan man – men då valde hon att klippa bort delar av ljudfilen som indikerade att hon frivilligt hade sex med mannen.

Kvinnan påstod att mannen 2018 hade våldtagit henne när hon sov och tagit strypgrepp på henne och att sexet inte hade varit frivilligt. En ljudfil lämnades in för att bevisa detta. Problemet var bara att ljudfilen var manipulerad och klippt och när kvinnan ombads lämna in sin telefon till polisen så att dessa kunde kontrollera saken valde hon att fabriksåterställa telefonen och därmed alltså radera alla filer på telefonen.

Till slut lämnade kvinnan ändå in den oredigerade filen till polisen där hon hörs sägas ”Alltså du tror inte att jag vet hur skönt det här är” och annat som tyder på att det handlade om frivilligt sex och inte våldtäkt som kvinnan hävdade. I en annan del av klippet ska kvinnan ha sagt att mannen skulle ”sluta” och han svarar då att ”okej, om du inte vill så går jag”.

Trots detta dömdes mannen faktiskt till 2,5 års fängelse i tingsrätten – men friades i hovrätten. Kvinnan ville också ha 100 000 i skadestånd från mannen, något hon av förklarliga skäl nekades när han friades.

Enligt Fria Tider har kvinnan haft allvarliga ekonomiska problem och bland annat blivit stämd av sin hyresvärd för obetald hyra. Kvinnan ska också ha ett stort kontaktnät, bestående bland annat av journalister på kvällstidningarna och kulturpersonligheter.

Efter att utredningen mot Lambertz lades ner kallade han kvinnan för en lögnerska under en presskonferens och menar att hon hittat på anklagelserna. Han valde också att polisanmäla kvinnan – bland annat för falsk tillvitelse, en anmälan som dock lades ner av åklagaren.

Göran Lambertz tänker också försöka stämma svenska staten på en miljon kronor för häktningen av honom. Pengar som han påstår ska gå till att försöka få den eritreanske journalisten Dawit Isak frisläppt.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.