Kravet: Dan Eliasson måste avgå

publicerad 6 januari 2021
- av Markus Andersson
Allt fler kräver att Dan Eliasson avgår.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Såväl upprörda medborgare som kollegor på MSB och politisk opposition kräver nu att den skandalomsusade generaldirektören Dan Eliasson avgår med omedelbar verkan. Förtroendet för Eliasson anses förbrukat efter att han själv åkt till Kanarieöarna över jul och nyår samtidigt som han uppmanat vanliga svenskar att stanna hemma och undvika onödigt resande.

Enligt Bonniertidningen Expressen växer den interna kritiken mot Eliasson och såväl vanliga anställda som chefer på myndigheten menar att hans agerande skadar allmänhetens förtroende för myndigheten allvarligt.

– Myndigheten kommer inte återhämta sig om han sitter kvar, säger en källa på MSB.

Nya Dagbladet rapporterade nyligen om hur Eliasson enligt initierade källor dessutom passade på att nyårsfesta med två homoprofiler under sin resa till Kanarieöarna. Dessa uppgifter har dock ännu inte uppmärksammats av etablissemangsmedia.

Att Eliasson själv reste utomlands trots att han och hans myndighet uppmanat det svenska folket att stanna hemma har också fått den politiska oppositionen att rasa. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar bland annat att ”han bör ta konsekvenserna av detta och lämna sitt jobb” och KD-ledaren Ebba Busch Thor instämmer och tillägger att ”förtroendet är definitivt förbrukat nu”.

På sociala medier är också det folkliga missnöjet mot Eliasson och MSB mycket tydligt och myndighetens facebooksida kryllar av upprörda och arga kommentarer från medborgare som tycks eniga om att de numer fullständigt saknar förtroende för Eliasson och hans myndighet.

– Det är en utbredd uppfattning att Dan måste gå. Flera är knäckta och gråter. Folk har slitit så hårt i snart ett år och sedan gör han så här utan att fatta eller bry sig om vilka konsekvenser det får för myndigheten, säger en källa på MSB till Expressen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ska enligt uppgifter träffa Eliasson i slutet av veckan för att diskutera kritiken mot honom. Anställda på MSB menar dock att den enda möjliga lösningen på förtroendekrisen är att Eliasson lämnar myndigheten.

– Det är på ett sätt irrelevant om regeringen har förtroende för honom eller inte, så länge inte allmänheten har det. MSB kan inte utföra vårt uppdrag om folk inte har förtroende för oss. Inget vi gör framöver i pandemin kommer att få genomslag. Han borde värna MSB, medarbetarna på myndigheten och svensk krisberedskap genom att avgå, säger en källa på myndigheten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!