Kraftig ökning av skjutningar under 2020

publicerad 2 februari 2021
- av Per Nordin
Kriminaltekniker undersöker ett område efter en skjutning i Malmö 2019.

Antalet skjutningar i Sveriges huvudstad steg med närmare 80 procent under 2020 jämfört med föregående år. Situationen är så pass allvarligt att även internationella medier som nu rapporterar om våldsvågen som drabbat Stockholm.

RT skriver att den svenska regeringen anklagas för att ignorera den ökande brottsligheten i landet och rapporterar vidare att det under 2020 inträffade minst 366 bekräftade skjutningar i Sverige – en om dagen.

Det i sig är en ökning med tio procent jämfört med föregående år men allra störst är ökningen i Stockholm där antalet skjutningar ökat med 79 procent och det är i de invandrartäta förorterna som det skjuts allra mest.


Annonser:


Regeringen har tagit fram en plan på att öka antalet polisrekryter i landet med målsättningen att ha 10 000 nya poliser 2024 jämfört med 2016”, skriver tidningen och rapporterar vidare att bara timmar efter att siffrorna om skjutningarna offentliggjordes så inträffade en ny skjutning i Helsingborg där minst fem människor skadades och tre av dem behövde vårdas på sjukhus för stick och skottskador.

RT uppmärksammar också sina läsare på hur en 12-årig flicka i augusti förra året av misstag sköts ihjäl av gängmedlemmar i en Stockholmsförorter och menar att det heller inte är första gången som oskyldiga drabbas av gängens våld.

Kritiker har anklagat regeringen för att ignorera den roll som migranter spelar i ökningen av gängbrottslighet där myndighetspersoner istället pekar på fattigdom och arbetslöshet som roten till våldet”.

Svensk etablissemangsmedia uppmärksammar också siffrorna – men i betydligt försiktigare ordalag.

– Det är möjligt att vändningen kommer i år, men det är ett svårt läge, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till neokonservativa DN och menar att man har ”viss optimism” när det kommer till att bekämpa gängbrottsligheten.

Damberg hävdar att polisen har ”flyttat fram sina positioner” och att skärpt lagstiftning har givit effekt mot kriminaliteten samt att ”omkring tusen fler personer sitter frihetsberövade idag än för två år sedan”.

– Det betyder att många fler gängkriminella sitter i fängelse eller häkte just nu, säger Damberg.

Under 2020 dödades minst 47 personer i skjutningarna och minst 117 skadades. Hittills har regeringen inte lyckats stoppa våldet men man påstår sig ha goda förhoppningar att bekämpa gängen med hårdare lagstiftning och ökade befogenheter för polisen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.