Kommuner vill mörka lista över utsatta områden

publicerad 4 april 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Polisens lista över särskilt utsatta områden, utsatta områden och riskområden kan komma att hemlighållas. Flera kommuner driver på för att inte göra listan offentlig då man anser att listan över stadsdelar med stora problem kan skrämma bort såväl invånare som investeringar. Polisens nationella operativa avdelning, NOA, säger att man ännu inte har avgjort om en sammanställning skall bli offentlig.

Polisens sammanställning över landets särskilt utsatta områden, riskområden samt utsatta områden är en belastning. Detta anser flera kommuner med sådana områden och stadsdelar. I landet finns enligt den senaste rapporten från NOA 61 områden som anses utsatta. Av dessa är 23 särskilt utsatta.

Från flera kommuner har politiker nu agerat för att inte göra listan offentlig. Man anser att listan påverkar stadsdelarna och områdena negativt, och listan som sådan försvårar arbetet i områdena. Man anser att listan minskar invånarnas tilltro till området, att bostads- och byggföretag drar sig för att bygga bostäder i de utpekade områdena, samt att eventuella investeringar riskerar att gå till spillo.

Till SVT säger dock Norrköpings socialdemokratiska kommunstyrelseordförande Lars Stjernkvist att han inte delar åsikten om att hemlighålla listan. Enligt Stjernkvist försvinner inte problem för att de hemlighålls. Listan skall snarare ses som ett instrument för att agera i de utsatta områdena, säger Stjernkvist.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!