Kollaps nära för gränspolisen

publicerad 2 februari 2019

Gränspoliser larmar om att verksamheten är satt under stark press. Enligt gränspoliser som NB Nyhetsbyrån har pratat med är kollapsen nära, och möjligheterna att hantera en ny flyktingvåg anses vara i det närmaste icke-existerande. Gränspoliserna säger att dörrarna in i Sverige står öppna på vid gavel, och att alla försök att bevaka infarterna snabbt får folk som söker sig till landet att ta de välkända bakdörrarna.

NB Nyhetsbyråns utsända har pratat med gränspoliser som är verksamma vid hamnar och flygplatser i Stockholmsområdet. Gränspoliserna beskriver en verksamhet där man inte räcker till. Enligt gränspoliserna saknas allt, men framförallt saknas det kollegor. Vägen in i Sverige är utan synbara hinder en stor del av dygnet. Om en person som inte har rätt att resa in i Sverige skulle råka fastna i gränspolisens sällsynta kontroller har den personen enligt gränspoliserna ”dragit en riktig nitlott”.

TV4 beskrev kritik från EU rörande svenska gränskontroller som ”bland Europas sämsta” och gränspoliserna vitsordar denna beskrivning. Enligt gränspoliserna har de svårt att se att det finns andra länder ”i den civiliserade världen som har en mer undermålig verksamhet än den vi kan leverera.” Gränspoliserna lyfter fram kollegornas slit, men konstaterar att smärttröskeln rörande bemanning passerades ”länge sedan”.

De gränspoliser som NB Nyhetsbyrån har talat med är även kritiska till hur medierna rapporterar om deras insatser. Kontroller på en flygplats i Stockholmsområdet där man undersökte personer som kunde tänkas ha utländsk bakgrund kommenterades i flera medier som rasism och främlingsfientlighet i vissa medier. Enligt gränspoliserna är förfarandet ett naturligt sätt att bedriva yttre gränskontroll, där man måste kunna selektera vilka som skall undersökas och vilka som skall släppas förbi den sällsynta kontrollen.

Även när det gäller inre gränskontroller upplever gränspoliserna ett aktivt motstånd från medier och aktivister, som försvårar polisens arbete med att eftersöka personer som inte har rätt att befinna sig i landet. Gränspoliserna lyfte fram behovet av att känna allmänhetens och politikernas stöd i sitt arbete, och att man sällan känner detta stöd.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.