“Klimataktion” i Göteborg stör vägar och farleder

Klimatöverdrifterna

publicerad 17 juni 2022
- av Sofie Persson

Klimataktionen “Göteborg – Sveriges fossila huvudstad” som drivs av nätverket Extinction Rebellion pågår i staden just nu. Aktionen menar att man vill uppmärksamma medborgare på hur ”illa det är med hotet mot klimatet”. Upp till ett hundratal aktivister blockerar vägar och farleder i hamnen via kajaker. En kajak uppges ha vält i samband med aktionen.

I Göteborg pågår för närvarande en klimataktion där man under tre dagar ska ”uppmärksamma hyckleriet kring den fossila industrin som när och föder Göteborg”. Aktionen pågår mellan 16 till 19 juni och drivs av nätverket Extinction Rebellion, som själva menar att man ”utövar ickevåldsmotstånd och civil olydnad i syfte att minska risken för ekologisk kollaps”.

Polisen fick under fredagsmorgonen in flera samtal om den pågående aktionen på Hisingen i Göteborg, rapporterar Schibsted-tidningen Aftonbladet. En person omhändertogs för ”ohörsamhet mot ordningsmakt”, uppger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Aktionen har fått bilister i morgontrafiken att ilskna till, säger Fuxborg.

På plats fanns mellan 50 och 100 aktivister som blockerade infarten vid Bentylgatan. Senare fick även polisen ett samtal om att två personer brutit sig in på Stena Oils område i närheten av Älvsborgsbron där de uppgavs springa omkring på taket och sätta upp en banderoll där det stod  ”Oil city Gbg”.

En man satt på en högre form av stativ och blockerade vägen, där polisen fick rycka ut för att plocka bort mannen från platsen.

Även i vattnet finns drygt 15 aktivister som tar sig fram via kajaker för att blockera farleden utanför Skarvikshamnen. Vid 08.30 fick polisen ett larm om att en kajak vält. Enligt Fuxborg är vattnet strömt och det kan därför vara svårt att paddla i hamnen. Sjöräddningen tillsammans med sjöpoliser var dock på plats och personen uppges må bra, enligt aktivistgruppen på Twitter.

Aktivistgruppens presstalesman Annelie Ängdervik säger att gruppens mål med aktionerna är att uppmärksamma medborgare och politiker om hotet mot klimatet.

Medborgare är nog inte medvetna om hur illa det är. Vi vill att våra politiker ska veta att vi ser dem. De måste ta ansvar och ta fram konkreta åtgärder, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!