Kärleksinvandring får vänta till följd av asylsökare

publicerad 17 februari 2016
Även om man är gift och skaffat barn drabbas man av asylvågen när man vill flytta ihop med sin partner i Sverige då Migrationsverket prioriterar asylsökarna

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Personer som förälskar sig utomlands och vill få sin partner till Sverige får vänta allt länge. Väntan på uppehållstillstånd kan ta mer än två år, uppger Sveriges Radio.

Ett av de drabbade paren är Anders Backman och hans fru Irene Castillo från Bolivia. Han träffade sin fru, som kommer från Bolivia, 2009 när båda arbetade i Norge. De gifte sig och fick ett barn i Norge. Senare bodde de ett tag i Bolivia och fick ytterligare ett barn.

I fjol bestämde de sig för att bosätta sig i Sverige och Stockholm. Då startade också problemen.

I november i fjol ansökte Irene om uppehållstillstånd, men fick beskedet av Migrationsverket att komma på en intervju i februari, mars i år. För några veckor sedan fick de dock ett nytt besked att intervjun skulle dröja i omkring ett år.

Eftersom Irene Castillo varken har uppehållstillstånd eller personnummer kan hon inte arbeta. Hon finns heller inte med i exempelvis sjukförsäkringssystemet. Och eftersom hon inte har uppehållstillstånd vågar hon inte åka hem och hälsa på sina föräldrar i Bolivia med risken att inte tillåtas återvända.

Sveriges Radio har försökt att få en intervju med någon på Migrationsverket utan att lyckas. Men presstjänsten säger att höstens våg av människor som söker asyl i Sverige har varit så stor att de har tvingats prioritera det. Handläggare som arbetar med kärleksinvandring har i stället fått arbeta med att ta hand om nyanlända asylsökare. Detta trots att många som kommer på förhand helt saknar asylskäl.

Enligt Sveriges Radio finns det nu drygt 53 000 personer i kön hos Migrationsverket som väntar på att få flytta ihop med sin partner.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!