Källor: Polisen stoppade koranbränningar olagligt

publicerad 22 maj 2023
- av Sofie Persson
Rasmus Paludan har av svenska polisen vid tio tillfällen olagligen nekats göra koranbränningar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den dansk-svenske islamkritikern Rasmus Paludan har ett antal gånger nekats att genomföra demonstrationer i form av koranbränningar i Sverige, bland annat under första maj förra året. Nu visar det sig att polisen kringgått lagen för att förhindra att Paludan ska få tillstånd att demonstrera. Anledningen är press från både politiker och muslimska grupper.

Åtskilliga av Rasmus Paludans ansökningar gällande demonstrationstillstånd i Sverige har nekats av polisen. Politikern har dock överklagat den svenska polisens beslut ett flertal gånger till förvaltningsrätten, men ändå inte fått utföra sina demonstrationer med koranbränningar i ett antal fall.

Nu framkommer det att polisen tänjt på lagen för att hindra islamkritiken från att demonstrera, säger källor inom polisen till Bonniertidningen DN.

I tio olika dombeslut från fem förvaltningsrätter har man slagit fast att polisens beslut att neka Paludans demonstrationstillstånd varit fel, men trots det har polisen ändå nekat tillståndet.

Domstolen menade att Paludan är ju lugn, kastar inte sten, utan att det är våldsverkande utomstående personer som gör det. Därför kan polisen inte neka på det sättet, men polisen fortsatte att neka Paludan, säger Åsa Erlandsson, som gjort DN:s reportage, till SR.

De så kallade påskkravallerna under 2022 i ett flertal svenska städer är bland de mest våldsamma som skett i Sverige tidigare och Paludan har fått enorm kritik för att medvetet provocera fram våldet, något han nekar till. Däremot menar han att hans poäng och argumentation stärks “för vad som händer i Sverige”, något dansk-svensken tidigare sagt i en intervju med TV4.

Anledningen till att polisen ska ha nekat tillståndet mot förvaltningsrättens vilja är på grund av press från politiker och muslimska grupper. Erlandsson menar att det till en början var den tidigare socialdemokratiska regeringen som satte press mot högsta polisledningen gällande fortsatta koranbränningar under 1 maj förra året.

Där gick det ut en nationell inriktning från polisen att Paludan inte får tillstånd någonstans fram till andra maj. Ett nationellt Paludan-stopp helt enkelt, säger journalisten.

När Turkiet stoppade Sverige från att gå med i Nato var, och är fortfarande, ett krav att man helt förbjudit koranbränningar. Därmed kom även press från den nya regeringen att polisen skulle stoppa islamkritikerns demonstrationstillstånd.

Det är just i sådana här lägen när trycket är hårt och det blåser politiska vindar som vi ska hålla hårt i lagboken. Men det gjorde vi inte, säger en av DN:s källor.

Både den tidigare och nuvarande regeringen har förnekar att man satt press på myndigheten och att polisen agerat helt självständigt. Samtidigt har rikspolischef Anders Thornberg valt att inte kommentera uppgifterna. Nu har man dock valt att kalla in rikspolischefen till ett extrainsatt möte i polisens insynsråd, där han som ordförande sitter med representanter för alla riksdagspartier.

Vi måste gå till botten med detta, säger Rasmus Ling (MP), som är ledamot i justitieutskottet och polisens insynsråd till DN. Vi behöver få ställa frågor om tillståndsgivning generellt och om han har känt ett politiskt tryck. Om han inte vill svara på frågor från DN tycker jag att han bör göra det i forumet för allmänhetens insyn i polisen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!