Inrikes

Justitiekanslern inleder förundersökning mot Expressen

Justitiekanslern, JK, fattade under tisdagen beslut om att inleda en förundersökning mot tidningen Expressens ansvarige utgivare och chefredaktör Thomas Mattsson, rapporterar flera medier.

Thomas Mattsson. Foto: Cornelia Nordström/Bonnier
Thomas Mattsson. Foto: Cornelia Nordström/Bonnier

Det hela handlar om de uppmärksammande uthängningarna, som den av familjen Bonnier ägda tidningen gjorde i en artikelserie, av privatpersoner och politiker. Personerna hade skrivit i Disqus-kommentarsfälten på sajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat.

Uppgifterna togs fram av Expressens journalister i samarbete med AFA-anknutna Researchgruppen. Det är oklart vilka brott som eventuellt begåtts i samband med att uppgifterna som Expressen använt sig av tagits fram. Det har i medier spekulerats i att det kan röra sig om både åsiktsregistrering, intrång i databaser och brott mot användarvillkor i olika digitala tjänster.

Artikelserien är från december och i en av artiklarna hängdes privatpersoner ut med namn och yrke. Dessutom gjorde tidningen hembesök hos personerna och filmade detta. Man lade också ut uppgifter om vart personerna var bosatta.

I och med att en av de uthängda personerna också kommenterat via Disqus på Expressen.se kommer nu JK att inleda en granskning av den personens anmälan, som är riktad mot Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson.

Mannen anser att Mattsson brutit mot den grundlagsskyddade meddelarfriheten. JK finner att det kan antas att tystnadsplikten ”uppsåtligen eller av oaktsamhet” har åsidosatts, skriver TT.

 

 

Läs även:
Niklas Svensson: ”Expressen har kopplingar till våldsvänstern”