Judiska centralrådet kräver hårdare censur

publicerad 12 oktober 2020
- av Per Nordin
Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Stockholm, menar att allt fler kopplar ihop judar med makt och negativa stereotyper. Därför vill han att sociala medieplattformar ska arbeta hårdare för att undertrycka diskussioner och kritik av maktförhållanden som anknyter till judiskt inflytande i samhället.

Så sent som i augusti definierade Facebook påtalande av att personer av judisk börd kontrollerar större institutioner så som medianätverk, ekonomiska institutioner eller regeringar som “hets”. Enligt Ekot uttrycks dylika meningar dock fortsättningsvis även på Twitter, Reddit, Gab och 4chan.

Enligt en studie från Totalförsvarets forskningsinstitut ska ungefär en dryg tredjedel av alla inlägg som handlar om judar eller judiskhet tolkas som negativa eller fientliga mot gruppen, där den allra vanligaste uppfattningen är att judar har oproportionerligt stort inflytande i relation till sitt befolkningsantal.

Judiska centralrådet, som är en sammanslutning av de judiska församlingarna i Stockholm, Göteborg och Malmö, menar att offentliga yttranden på internet om judisk makt på sikt kan leda till att befolkningen i stort blir mer negativt inställd till judar som folkgrupp – något man i sin tur är orolig för kan leda till en ökad risk för våldsbrott.

Det får mig att känna mig ledsen och bedrövad. Konsekvensen blir ju en ökad antisemitism och det som börjar genom en internetdiskussionen kan ju lätt inspirera andra till att begå våldsdåd. Det här måste samhället se otroligt allvarligt på, säger Aron Verständig.

Verständig slår fast att uppfattningar om förefintliga judisk makt-rörelser i västerländska samhällen handlar om ”vanföreställningar” och kräver därför att sociala medier ökar sin censur för att undertrycka olika typer av yttringar som berör temat.

– Den här typen av studier måste användas som ett verktyg för polisen och beslutsfattare att ställa högre krav på de som driver den här typen av plattformar. De har ett ansvar för att det inte sprids den här typen av farliga konspirationsteorier. Den här diskussionen har funnits ganska i många år gällande Twitter och Facebook, men vi ser också att det finns andra plattformar, 4chan och Reddit, som inte tar samma typ av ansvar.

Rådet menar också att antisemitismen är på frammarsch i Sverige, något som högerradikaler och nationalister i medierna oftast får skulden för. Enligt en studie från 2013 stod dock radikala muslimer för en majoritet av alla anförda antisemitiska incidenter i landet och i 25 procent av fallen var det vänsterextremister som låg bakom dessa. Enligt samma studie hade endast fem procent av alla incidenter högerextrema motiv.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!