Islamister mobiliserar i nordvästra Stockholm

publicerad 23 februari 2021
- av Per Nordin

Den senaste tiden har boende i bland annat nordvästra Stockholm fått flygblad från den islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir i sina brevlådor. Flygblad har även tejpats upp på flera synliga platser i området.

Bakom propagandan ligger Hizb ut-Tahrir – en radikal islamistisk rörelse som är förbjuden i flertalet länder och terrorklassad i Ryssland. Rörelsens mål är att avskaffa den västerländska demokratin och införa ett shariastyrt globalt kalifat. Hizb ut-Tahrir kallas även ”Det islamiska befrielsepartiet”.

Propagandaoffensiven i Stockholm beror på ”100-årsminnet av tillintetgörandet av Kalifatet”. På Facebook skriver Hizb ut-Tahrir själva ”Rajabkampanjen: ’Till 100-årsminnet av tillintetgörandet av Kalifatet; Muslimer, etablera den!’ Är i full gång. Våra medlemmar delar ut kort med korta meddelanden till muslimerna för att öka medvetenheten kring kalifatets fall och muslimernas ansvar i att återetablera den”.

På flygbladen står följande: ”Ummah har genom att förlora Kalifatet och implementeringen av annat än Allahs Shariàh förlorat äran, hedern, skyddet och skölden mot fienderna. Ummah har också förlorat de gudfruktiga ulama` som säger sanningen och inte fruktar annat än Allah. Bland annat har ummahs politiska och ekonomiska vilja fråntagits” och ”Kufr-väst hade inte kunnat sprida sitt inflytande över världen, förstöra jordklotet och åsamka mark och avkomma skada om muslimerna hade en kalif som styrde med islam, sänder arméer, kommer till nödlidandes undsättning och sprider rättvisa på jorden”.

Den framträdande Hizb ut-Tahrir-medlemmen Sayed Jalabi berättar för Doku att Hizb ut-Tahrir ämnar att fortsätta sina aktiviteter en tid med anledning av ”Rajabkampanjen: ’Till 100-årsminnet av tillintetgörandet av Kalifatet”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.