Inrikes

IS-återvändare ett allt större terrorhot

Säkerhetspolisen SÄPO har stora svårigheter att övervaka återvändande IS-terrorister från Irak och Syrien. Hittills har 150 personer återvänt till Sverige efter att ha åkt till IS. Enligt SÄPO har antalet våldsbejakande islamister i landet ökat till cirka 2000 personer från 200 personer på bara åtta år. Detta innebär att terrorhotet i Sverige är fortsatt förhöjt. 

I takt med att personer som har lämnat Sverige för att ingå i terrororganisationen Islamiska Staten – IS – ökar riskerna för terrorhot i landet. Detta säger flera källor inom polisen och säkerhetspolisen som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med. De hårt ansträngda polisorganisationerna har helt enkelt inte tillräckligt med resurser för att minimera riskerna. Man klarar inte av att bevaka eller övervaka återvändarna i önskvärd omfattning.
Enligt källorna är man extremt beroende av det internationella samarbetet med andra länders säkerhetstjänster. Insatsen häromdagen i Lilla Edet, där en ung man greps och har häktats som misstänkt för grovt vapenbrott samt stämpling till terrorbrott kunde genomföras efter internationella tips.

Det internationella samarbetet försvåras av att flera andra länder i Europa har samma problem som Sverige rörande IS-återvändare och en tilltagande rekrytering av våldsbejakande islamister till organiserad brottslighet.

I Sverige finns enligt SÄPO drygt 2000 våldsbejakande islamister. Antalet har ökat med 1800 individer på åtta år. Antalet kan jämföras med SÄPO:s totala personalstyrka på cirka 1200 personer. Dessutom har cirka 150 återvändare kommit tillbaka till Sverige efter att ha slagits för terrororganisationen IS under inbördesstriderna i Irak och Syrien. Dessa personer anses vara stora och potentiella hot mot Sverige.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • IS
  • Säpo
  • terrorism