IS-återvändare ett allt större terrorhot

publicerad 18 december 2018

Säkerhetspolisen SÄPO har stora svårigheter att övervaka återvändande IS-terrorister från Irak och Syrien. Hittills har 150 personer återvänt till Sverige efter att ha åkt till IS. Enligt SÄPO har antalet våldsbejakande islamister i landet ökat till cirka 2000 personer från 200 personer på bara åtta år. Detta innebär att terrorhotet i Sverige är fortsatt förhöjt. 

I takt med att personer som har lämnat Sverige för att ingå i terrororganisationen Islamiska Staten – IS – ökar riskerna för terrorhot i landet. Detta säger flera källor inom polisen och säkerhetspolisen som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med. De hårt ansträngda polisorganisationerna har helt enkelt inte tillräckligt med resurser för att minimera riskerna. Man klarar inte av att bevaka eller övervaka återvändarna i önskvärd omfattning.

Enligt källorna är man extremt beroende av det internationella samarbetet med andra länders säkerhetstjänster. Insatsen häromdagen i Lilla Edet, där en ung man greps och har häktats som misstänkt för grovt vapenbrott samt stämpling till terrorbrott kunde genomföras efter internationella tips.

Det internationella samarbetet försvåras av att flera andra länder i Europa har samma problem som Sverige rörande IS-återvändare och en tilltagande rekrytering av våldsbejakande islamister till organiserad brottslighet.

I Sverige finns enligt SÄPO drygt 2000 våldsbejakande islamister. Antalet har ökat med 1800 individer på åtta år. Antalet kan jämföras med SÄPO:s totala personalstyrka på cirka 1200 personer. Dessutom har cirka 150 återvändare kommit tillbaka till Sverige efter att ha slagits för terrororganisationen IS under inbördesstriderna i Irak och Syrien. Dessa personer anses vara stora och potentiella hot mot Sverige.

 

Fredrik Antonsson/NB NyhetsbyrånStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.